– Per är min skyddsängel

NÖJE

Helena Josefsson om Gessle och att hoppa in när Marie Fredriksson var sjuk

1 av 3 | Foto: Helena Josefsson körar på Roxettes stora turné. Redan för nio år sedan började samarbetet med Gessle, när Marie Fredriksson var sjuk.

Hon sjöng duetterna med Per Gessle när Marie Fredriksson insjuknade i sin hjärntumör.

Nu körar hon på deras stora Roxette-turné.

– Man blev den onda som tog över, säger Helena Josefsson, som gjorde debut i ”Så ska det låta” i går.

Per Gessle, 52, såg något i henne redan för nio år sedan. Då valde han ut Helena Josefsson, 33, att sjunga med honom på soloplattan ”Mazarin”. Året innan hade Marie Fredriksson, 52, insjuknat i en hjärntumör och rykten om att Per Gessle försökte ”göra om” Roxette började spridas – något som han starkt tillbakavisade.

”Inga hard feelings”

Nu turnerar Roxette ihop för första gången på tio år. Helena Josefsson följer med som körsångerska. Hon och Marie Fredriksson har inte nämnt ett ord om de inhopp hon gjorde under Maries sjukdomsperiod.

– Det som var olustigt var att hon var sjuk och att man blev den onda som tog över. Det var aldrig så jag kände det själv. Och jag tror inte att Marie kände det så heller. Vi har aldrig pratat om det, säger Helena Josefsson.

– Hon verkar glad att jag är med och körar nu, det var inga hard feelings. Jag tror hon är väldigt nöjd med att hon kan stå på scenen i dag och sjunga. Hon känner sig nog som en vinnare, fortsätter Helena Josefsson.

Orkar lyssna

Per Gessle har finansierat och hjälpt Helena Josefsson med båda hennes soloalbum. Det senaste, ”Kyss mig”, släpptes i år.

– Han har blivit som en god fe för mig, en liten skyddsängel. Han ger mig feedback på låtskrivandet och har varit skivbolagsdirektör för båda mina soloskivor. Han peppar mig och bryr sig. Det är inte så lätt att hitta någon som verkligen orkar lyssna, säger hon.

Medverkan i ”Så ska det låta” ser Helena Josefsson som något ”jätteroligt”, men hon förnekar inte den enorma folkliga effekten.

– De kanske upptäcker min musik, att det blir lättare att boka spelningar och sådant. Det hade varit kul.