Filip och Fredriks storslam

NÖJE

Filip och Fredrik vs. Sveriges Radio: 3-2.

Duon tog storslam när Svenska podradiopriset delade ut sina årliga utmärkelser i dag.

– Vi borde nomineras till Stora journalistpriset som "Årets berättare", säger Fredrik Wikingsson.

Filip Hammar, 36, och Fredrik Wikingsson, 38, kammade hem trippla priser för podcasten som sänds i samarbete med Aftonbladet.se.  De blev galans stora vinnare med sina tre priser, följt av Sveriges Radio som vann i två kategorier.

Enligt Fredrik Wikingsson är enkelheten podcastens framgångsrecept.

– Det behöver inte vara så krångligt. Det kan bli svängigt utan att ha några resurser. Vi sitter ju bara och babblar med varandra, säger Fredrik Wikingsson.

20 000 röster

Kategorierna som "Filip och Fredriks podcast" vann i var "Kultur och nöje", "Originalkanal" och "Bästa svenska kanal". När utmärkelserna tillkännagavs hade 20 000 röster trillat in.

– Vi litar på att lyssnarna bryr sig om vad vi tar upp i programmet. Det finns ett folkbildande stråk i oss som gör att vi borde nomineras till Stora journalistpriset som "Årets berättare", menar Wikingsson.

Vill göra podcasten mer användarvänlig

Podcasten följs av en engagerad skara lyssnare, som ofta rättar programledarduon när de säger fel i sändning.

– Det är ganska vanligt, vi skjuter ju oftast från höften när vi babblar på, säger han.

Interaktionen med lyssnarna gör att Fredrik Wikingsson ser möjligheter att utvidga podcastens koncept till mer lyssnarvänligt.

– Vi har lite planer på att göra en internetsida till podcasten där man kan få mer stoff och länka till saker vi pratar om. Jag tror på podcastens milt folkbildande ambition, säger han.