Belushi hade blivit 104 – med mormors gener

Foto: John Belushi.
NÖJE

COLUMBUS, OHIO. Läser Vanity Fair-artikel om korpulenta komiker som dör i förtid och tänker att de måste haft fel mormor.

Min blev 104 år – trots att hon inte motionerade en endaste dag i sitt liv och alltid krävde fyra ingredienser i mat för att hon skulle betrakta den som värdig att stoppa i sig:

Smör, socker, salt och grädde.

Jag hoppas mycket på de generna...

Det är den finlemmade James Wolcott som i en sedvanligt skarp kolumn i Vanity Fair skriver om fetlagda amerikanska komiker som dött i förtid.

Ja, ni känner gänget:

John Belushi, Chris Farley, John Candy, Rodney Dangerfield och Oliver Hardy.

Jag läser aktstycket under en hamburgerlunch (...) i ett chockerande svinkallt Columbus – vem visste att Ohio har bistrare vintrar än Norrlands inland? – och konstaterar tyst för mig själv att det är synd om alla fellow tjocksmockar som inte är utrustade med Gunborg Strömbergs gener.

Hon, min förträffliga mormor, var 104 friska bast när hon för snart sex år sedan checkade ut för gott och så gammal blev hon inte för att hon levde som en asket, det kan jag försäkra,

Visserligen tog hon väl inte riktigt lika mycket kokain som Belushi (för säkerhets skull är det nog bäst att påpeka att jag försökte vara lite rolig där; tanken att Gun från Kvarnsveden ens skulle ha hört talas om kokain är helt absurd) , men hon delade hans syn på motion och diet.

Under hela sitt liv krävde hon att de fyra ingredienserna smör, socker, salt och grädde skulle ingå i den mat hon åt – annars var den inte värd hennes uppmärksamhet.

Och jodå, en och annan stänkare unnade hon sig också – varmed Dalarnas hjärtligaste skratt blev ännu mer oemotståndligt.

Det är en livshållning jag föreställer mig att genomsnittliga hälsofascister ser på med samma avsmak som jag ser på Brynäs.

Men till skillnad från de flesta dietister i världen blev hon alltså 104 år, hon var bortsett från en lättare förkylning var tredje år aldrig sjuk, hon påstod att hon aldrig hade huvudvärk och hon var till sina sista dagar klar som en fjällbäck i skallen.

Jag frågade en gång hur det kom sig att hon var så frisk trots att allt hon tyckte om var så ohälsosamt.

– Jag antar, svarade mormor, att det beror på att jag började innan de kom på att det var farligt.

Själv tuggar jag, i trygg vetskap om vilka gener jag är byggd av, vidare på min Columbus-burgare.

ARTIKELN HANDLAR OM