Mejla

Jens Peterson

Evigt ung – och odödlig

Publicerad:
Uppdaterad:

Jens Peterson hyllar rocklegendaren Bob Dylan som fyller 70 år den 24 maj

1 av 14 | Foto: PETER VAN DEN BERG
Bob Dylan fortsätter sin ”Never ending tour”. Den 2 juli spelar han på Peace & Love i Borlänge.

Han gav rocken en ny röst och poptexter en annan tyngd.

Bob Dylans påverkan på musiken och låtskrivandet är enormt.

Nu fyller den evigt unge rebellen 70 år.

Bob Dylan. Berömd i hela världen.

Med bas i Värmland?

För några år sedan letade Dylan hus kring Karlstad.

Bob Dylan är en av de stora.

Som alla giganter framkallar han även motreaktioner. Ibland på grund av hans överentusiastiska tillbedjare. Alltför många unga män av Fredrik Wikingsson-sorten har spelat sönder för många fester. Beväpnade med en gitarr, en bunt Dylan-sånger och missuppfattningen att man ligger bättre till hos den man älskar om man sjunger Bob Dylans sånger efter några glas vin.

Men Dylan, som Shakespeare, tål alla sorters uttolkare.

Han fortsätter fascinera. Fortsätter förbrylla.
 

Bob Dylan har stått i rampljuset i 50 år. Folk försökte få veta allt om honom. Rotade i hans sopor. Skrev hundratals böcker.

Ändå lyckades han förbli hemlig. Världens mest berömde låtskrivare var också en av de största gåtorna.

På senare år har Bob Dylan släppt in världen. I självbiografin ”Chronicles” och i sina radioprogram ”Theme time radio hour” visar Bob Dylan upp mannen bakom masken.

Och den stora hemligheten var att... Bob Dylan är inte alls konstig.

En ovanligt skicklig låtskrivare och ovanligt resglad artist som ser sig som en i historiens långa rad av berättare. Som gör sitt hantverk. En sång- och dansman, som gillar kolleger som Judy Garland, eller Hoagy Carmichael och hans ”Stardust”. När Dylan var färsk folksångare i New York 1961 älskade han då nya ”Moon river” så mycket att han kunde sjunga den i sömnen.
 

I sina radioprogram ger han ett brett musikaliskt självporträtt.

Bob Dylan gjorde 100 radioprogram kring olika teman. Det första sändes i maj 2006, det sista i april 2009.

Han startade med rubriken ”Väder” och Muddy Waters ”Blow, wind, blow”. Första säsongen spelade han också sånger om Kaffe, Mamma, Pappa, Bilar och Baseball. Pratade mellan låtarna.

Det visade sig att Bob Dylan gillar ”You gotta have heart”, musikalmelodin som blev Sten-Åke Cederhöks ”Låt hjärtat va med”. Det visade sig att Dylan älskade ”The Simpsons”. Han berättade anekdoter och var mycket, mycket rolig. Och klok. Han gjorde ett underbart tvåtimmars program om julen.

Framför allt pratade han om artister, skivbolag och gamla sånger. Helst sådana som inte spelas annars och som inte fått mycket uppmärksamhet.

Att Dylan lyssnat mycket på blues och country hörs i hans musik, men hans skivsamling och musikaliska intressen omfattade det mesta.

Han ser sig som medlem i en stor musikalisk familj. Då och nu. Han läste upp en hälsning från turnerande Kelly Clarkson, känd från ”American Idol”. De 100 radioprogrammen är ett perfekt komplement till självbiografin ”Chronicles”.
 

Programmen förstärkte känslan jag fick när jag intervjuade Bob Dylan hösten 1997 i London.

Då var han som mest entusiastisk när jag frågade varför han lät Billy Joel sjunga in ”To make you feel my love” innan han själv gjord det, eller skulle förklara varför Bruce Springsteen är speciell för honom.

Dylan pratade väldigt gärna om kolleger. Skrattade förtjust och måttade en sving när jag frågade om hans golfspel.

Men såg uttråkat på den som frågade honom hur det känns att vara en legendar eller undrade över rader i hans sångtexter.

När det var över vände sig Bob Dylan mot mig, sträckte fram sina cigarettgula fingrar, skakade hand och sa ”You’re the guy that really asked the stuff”.

Och skrattade. Han gillade det där med golfen.

Det surras mycket om Bob Dylans ”Never ending tour”. Men eftersom han ser sig som en artist som skriver sånger, spelar in skivor och uppträder för publik är det inte underligt att han turnerar vidare. Det är hans yrke och Dylan är inte redo att gå i pension.
 

Bob Dylan har bytt skepnad många gånger. Är ombytlig och ständigt i förändring. Därför är det genialt att han i filmen ”I’m not there” spelas av sex olika personer, en av dem en kvinna, en annan en liten svart pojke.

Kvinnan är Cate Blanchett som berättade för mig att Dylan kör omkring hemma i Los Angeles med klistermärket ”Världens bästa farfar” på bilen.

En annan sida av Bob Dylan.

Den sista låten han spelade i ”Theme Time Radio Hour” var Woody Guthries ”So long, its been good to know you”.

På senare år har Bob Dylan varit mer tillgänglig. Det betyder kanske inte att vi känner honom. Det kan komma sidor av Bob Dylan vi ännu inte sett.

Man kan älska Bob Dylan och se hans storhet och ändå tycka att hans konserter ibland är förfärliga.

Han är alltid på jakt efter varje sångs bästa uttryck och han tror inte att skivorna fångat det. Han kan ha fel. Men det är hans sånger.

Bob Dylan är en av de stora. Det är fantastiskt att ha fått följa hans många uttryck i nästan 50 år.

Ja, må han leva. Hans sånger kommer absolut att göra det.

avJens Peterson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM