Monica Dominique: Vi fick ett helvete för det där

Folkstorm efter Drakulas lottodragning i ZickZack – Pa Neumüller om tuffa tiden efteråt

Bengt Bedrup, Pa Neumüller, Monica Dominique och Tommy Engstrand.
Bengt Bedrup, Pa Neumüller, Monica Dominique och Tommy Engstrand.

31, 13. 14, 15, 4, 30. 29 föll också ner i lottomaskinen.
Men det såg aldrig de två miljoner tittarna – och det blev folkstorm.

– Jag höll på att få slag när jag såg krigsrubrikerna i kvällstidningarna dagen efter. Vi fick ett helvete för det där, men det var ju inte vi som hade konstruerat lottomaskinen, säger dåvarande programledaren Monica Dominique.

De var alla succéer i tv på helgerna: Nöjesmassakern, Nöjesmaskinen och Razzel.

Nu skulle Zick Zack ta vid – men det blev en flopp.

Redan i första programmet den 12 november 1988 gick det fel.
Då var alla fyra programledarna på plats: Monica Dominique, Pa Neumüller, Bengt Bedrup och Tommy Engstrand.

– Egentligen skulle vi göra programmet två och två, det skulle vara en idrottsgubbe och en tjej i varje lag. Vi tjejer var lite tillbakadragna, men Tommy Engstrand och Bengt Bedrup var ju gamla rävar som var vana att pladdra på, säger Monica Dominique.

– Det var väldigt många som bänkat sig inför premiären på bästa sändningstid. Antalet tittare var enormt jämfört med vad program i dag kan nå upp till, säger Pa Neumüller Åkerman.

Pa Neumüller Åkerman.
Pa Neumüller Åkerman.

Under stort hyschhysch hade lottomaskinen Drakula transporterats till tv-inspelningen i Stockholm.

– Drakula – Drak-Ulla – maskinen som drog kulorna, var så hårdbevakad. Den kom med ABAB-vakter och sedan satt en vakt och bevakade den hela tiden. Och under den här sändningen satt också en människa från Tipstjänst och kollade.

När det var dags för lottodragningen gick allt rätt – till en början. Men när sista tilläggsnumret ropats ut utbröt förvirringen.

– Det skulle komma en kula i taget. Men när den sista kulan skulle komma ut kom två kulor samtidigt – och det såg jag, men jag sa ingenting för jag tänkte ”Hur fan blir det nu? Och vem ska prata om det?”, säger Monica Dominique.

Efter en stunds förvirring och kontroll från Tipstjänsten lästes äntligen den rätta raden löd 4, 13, 14, 15, 29, 30 och 31 med tilläggsnumren 10 och 35.
Men dagen efter var kritiken mot ZickZack inte nådig. Tidningarna slog upp misstaget stort.

– Det här var ju inget vi programledare kunde göra något åt. Jag blir så förbannad när jag tänker på det, det var precis som att ”åh, vad ni var klantiga, det kom två kulor, säger Monica Dominique.

Hon tyckte under en period att det var så jobbigt med all kritik att hon inte ens ville gå till affären och köpa mjölk.

– Nej, alla skulle kommentera det där, de fnittrade och pekade finger.

Du var inte kvar under hela säsongen, blev det så jobbigt att du hoppade av?

– Det var det faktiskt. Vi blev häcklade och påhoppade och folk ... jag vet inte vad fasen det var som hände, men jag kände det som att hela min familj blev hotad. Alla tyckte att det var helt okej att puckla på oss hej vilt – fast vi inte kunde göra ett dugg åt den där apparaten, säger Monica Dominique.

– Bengts och Monicas avhopp kändes tunga. Nu var det upp till mig och Tommy att bära programmet. Vi gjorde det bästa vi kunde med de förutsättningar vi hade. Det som upprörde mig mest var den dåliga uppbackningen från tv-ledningen. Jag fick ingen hjälp att bemöta media trots det oproportionerliga utrymmet i media om programmet, säger Pa Neumüller Åkerman som i dag jobbar som kommunikationscoach.

”Människan från Tipstjänst” var Anne-Marie Cronqvist.

– Drakula var programmerad att dra tre bollar, ta en paus och sedan dra tre bollar, ta en paus och sedan dra de sista tre. Men elektriciteten var så ojämn på Cirkus, så programmeringen fungerade inte och Drakula drog en boll när den inte skulle. Då var det 29:an, men då var ju inte kameran där så tittarna och spelarna kunde inte se det, har hon tidigare sagt till Sportbladet.
Drakula pensionerades 1990 och finns numera på Tekniska museet.

Publisert: