Tilde de Paula Eby

Tilde de Paula slutar på Nyhetsmorgon

Av: 

Anders Johansson

NÖJE

Efter 17 år slipper folkkära Tilde de Paula Eby att kliva upp mitt i natten för att leda Nyhetsmorgon i TV4.

Hon gjorde i dag sin sista sändning - för att snart komma tillbaka i rutan på eftermiddagarna istället.

– Det ska bli väldigt skönt att sova normala tider, säger hon.

Hon har varit en del av TV4:s valbevakning de senaste fem valen och intervjuat allt från samtliga statsministrar, den svenska kungafamiljen till internationella artister som Paul Simon och Justin Bieber.

Du slutar på Nyhetsmorgon efter 17 år. Vad är ditt bästa minne från den tiden?

– Haha, jag har så otroligt många minnen så det går inte att välja det som är det bästa! Det är det som är så häftigt med att leda Nyhetsmorgon, det är lite grann som att vara i en fast forward-torktumlar-miniversion av livet. Allting ingår - sorg och glädje, smalt och brett, alltifrån djupaste allvar, konflikter och katastrofer till det lättsamma. Det är det som är njutningen.

Programmet börjar 05.45 på vardagar. När har väckarklockan ringt hemma hos dig?

– Är det skarpt nyhetsläge kan man ju gå upp 01.30. Men i ett normalläge har jag kanske gått upp vid 03 på natten eller 02.30, det är lite olika, men det är mitt i natten.

Vad har du för tips till alla morgontrötta? Hur gör du själv för att komma upp?

– Jag hinner inte ens vara morgontrött, det är själva tricket. Det är det som har gjort att det funkat i 17 år. När du går upp är det lite som att någon har slagit dig med en kudde i huvudet. Det är snarare en chock än att man är morgontrött och den chocken går inte över. Folk brukar fråga mig: Du har vant dig, va? Nej, för f... för bövelen, haha, absolut inte. Man vänjer sig aldrig.

Men ändå har det funkat?

– Jag tänkte det när jag jobbat några år på Nyhetsmorgon, och det häftiga är att jag kan säga det fortfarande i dag: Jag har aldrig, aldrig, aldrig gått upp där mitt i natten och känt någonting annat - och det här är på riktigt! - än glädje. Dels när jag sparkar mig upp men framför allt när jag kommer fram till jobbet, när man kliver in på redaktionen, känner doften av gamla kaffekoppar som stått över natten, någon liten matlåda som någon glömt. Och de färska tidningarna som precis har kommit, man kände doften av trycksvärta - gjorde iallafall förr i tiden. Den känslan, av att vara mitt i flödet, det är väldigt häftigt. Den glädjen har aldrig gått över.

Vad ska du göra nu på morgnarna?

– Jag vet inte, vad gör folk? Nej, jag skojar, haha! Att komma upp har inte varit något problem. Det som varit tufft ibland med Nyhetsmorgon är att när klockan blir så där 15–16–17 på eftermiddagen, då har man varit uppe rätt länge. Man har kört fyra timmar på morgonen och varit igång länge, då börjar det svida i ögonen. Och då kan man känna att man inte riktigt orkar med livet för att man gick upp på natten och jobbade istället.

– Och det ska bli väldigt, väldigt skönt att sova normala tider på morgonen så att man orkar med hela dagen. Det ska bli kul och det ska jag njuta av.

Efter nyår blir du programledare för TV4:s nya program Efter Fem. Vad kommer vi att få se där?

– Det är en av kanalens stora satsningar och den har TV4 valt att göra på nyhetsjournalistik och det är jag väldigt glad för. Jag kan inte säga vad programmet kommer att innehålla, det vet jag inte, för det beror på vad som har hänt under dagen. Men de huvudpersoner som det handlar om den dagen och de ämnen som det handlar om, de kommer att dyka upp i programmet. Helt enkelt en nyhetsförmedling och fördjupning på en tid som är helt ny för den typen av tv, i Sverige iallafall.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tilde de Paula Eby

TV4

Nyhetsmorgon

AB Voice