Conchita Wurst tog hem Eurovision Song Contest

Av: Christoffer Nilsson, Helena Trus, Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Hyllades hemma i Wien: ”Det här är för alla som tror på kärlek”

1 av 17 | Foto: AP / TT
Conchita Wurst segrade i Eurovision song contest 2014 och togs emot av ett folkhav när hon kom hem till Wien på söndagen.

KÖPENHAMN. Hon snuvade Sanna Nielsen på segerdrömmen efter en nervpärs.

Då bröt chockade Conchita Wurst ihop i tårar.

– Jag grät för att jag är så lycklig och tacksam, säger hon till Nöjesbladet.

Det är inte över förrän den skäggiga damen gråter.

I natt kröntes Conchita Wurst till Europas nya sångdrottning – och punkterade Sanna Nielsens dröm att vinna Eurovision.

Inför finalen utlovade schlagergeneralen Christer Björkman en ”nagelbitare utan dess like”.

Men det slutade i en överlägsen seger – när tre länder återstod att avlägga sina resultat stod det klart att Conchita Wurst vunnit. Hon hade 52 poäng ner till Nederländernas The Common Linnets.

”Så lycklig”

Nervpärsen i väntan på resultatet var total. För varje tolvpoängare såg Conchita Wurst chockad ut. När hon intervjuades i green room bröt hon samman i tårar och kunde knappt prata.

– Jag grät för att jag är så lycklig och så tacksam. Mer än tacksam. Jag sa för mig själv: låt mig för en gångs skull bli den som får guldet. Jag vet inte vem jag ska tacka. Jag är mållös, säger hon till Nöjesbladet.

I natt hade chocken fortfarande inte lagt sig.

– Det är helt överväldigande. Som ni såg grät jag hela tiden. För mig gick en dröm i uppfyllelse och för vårt samhälle visade det att det finns människor som vill ta steget in i framtiden. Jag är så tacksam, jag tror att vi sa något där. Det här är inte ­bara en seger för mig utan för alla som tror på en framtid som innehåller fred, kärlek, tolerans och acceptans, ­säger hon.

Dragartisten – som egentligen heter Tom Neuwirth, 25, men vill bli benämnd som hon i rollen som Conchita – fick totalt 290 poäng, tvåa blev Nederländerna med 238 poäng och Sanna Nielsen slutade trea på 218 poäng.

Hon ser sin Eurovisionvinst som en seger för toleransen. Och en käftsmäll mot homofobin i Europa.

– Vi behöver prata om det så mycket mer än vi behövde för bara fyra år sen. Det är vad jag försöker göra och jag är lycklig över att jag ­inte är den enda som står upp för tolerans och slåss för mer acceptans, säger hon.

”Det är urlöjligt”

Inför Eurovision startades namninsamlingar i Ryssland, Vitryssland och Ukraina för att stoppa hennes medverkan i tävlingen.

– Det är urlöjligt. Jag har inte ens ord för det. Ofta är det föräldrar som frågar: ”Hur ska jag förklara det för mina barn?” Det är faktiskt min favoritfråga. Jag svarar alltid: ”Kära föräldrar, det är ert jobb att uppfostra era barn till att bli toleranta människor, säger hon.

På presskonferensen riktade hon en känga till Rysslands president Vladimir Putin och de ryska anti­homolagarna.

– Jag älskar om han skulle titta på tävlingen. Om han gör det, har jag sagt det klart och tydligt: vi går inte att stoppa, säger hon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN