Bo Sundström är värd all respekt

Foto: Bo Sundström.
NÖJE

Varje säsong av ”Så mycket bättre” har sin vinnare.

En deltagare som växer både med sina låttolkningar och tack vare sin personlighet.

I år heter den personen Bo Sundström.

Första säsongen handlade om Petter och Petra Marklund. Året efter var det Laleh. I fjol fick Olle Ljungström sin välförtjänta folkliga upprättelse. TV4:s ”Så mycket bättre” har sedan starten fått artister att blomma ut, slå igenom utanför sin genre och få svenska folket att upptäcka personen bakom rubriker och rykten.

Bo Sundström är så långt ifrån underdog man kan komma. På pappret såg flera av årets deltagare ut som betydligt mer självklara vinnare. Och visst värmer det att se hur underskattade Ken äntligen får visa den talang som alltid gått sida vid sida med felstegen. Ändå är det just Sundström som imponerar mest i årets säsong. Tolkningarna har genomgående varit inspirerade, genuina och egna utan att tappa kärnan i originalen. Men framför allt imponeras jag av människan Bo Sundström.

Rakt och uppriktigt står han upp för sina värderingar, berättar öppet och engagerat om sin svåra livskris och drar sig inte för att på TV4:s bästa tablåtid avfärda ”Idol”-apparaten som cynisk. Ödmjukheten inför medlemmarna i hans band svävar alltid i rummet. Och när Agnes rusar ut från middagsbordet i tårar år det Bosse som direkt reser sig för att gå ut och trösta henne.

Sundströms osminkade attityd är ingen överraskning. Sångaren är en av de mest uppriktiga svenska artister jag har intervjuat. Minns speciellt hur jag gick ifrån ett timslångt samtal våren 2005 med lika delar fascination över och magont av det han just berättat. Sångaren skulle släppa sitt första soloalbum och beskrev utan förbehåll gruppens infekterade bråk och hur trött han var på de andra i bandet. Än i dag undrar jag hur han och medlemmarna i orkestern tog sin vänskap vidare efter artikeln.

Några fler folkliga troféer behöver varken Bo Sundström eller Bo Kaspers Orkester. Men med sin rakryggade medverkan har han ökat respekten för både sig själv och bandet.

ARTIKELN HANDLAR OM