Tvingas ha livvakter

avHelena Trus

Christer Björkman skyddas från låtskrivare: Känns olustigt

Foto: Filip meneses
I nya numret av Kupé berättar Christer Björkman om den hotfulla situation som gör att han måste ha personskydd.

– Bloggarna med ­”Hata Björkman” kan jag ta. Men när folk blir maniska gör det mig rädd, ­säger Melodifestival­regenten Christer Björkman, 52, till Kupé.

I nya numret berättar han om maktens bak­sida, hoten och varför han har livvaktsskydd.

Han har ett jobb och en makt som har ifrågasatts och väckt känslor.

I februari förra året berättade Nöjesbladet om låtskrivaren som polisanmälde Christer Björkman för fusk och för att ha styrt juryns val av låtar.

Låtskrivaren har sedan dess fortsatt att kanalisera sin ilska mot Björkman.

Känner sig hotad

I tidningen Kupé berättar Christer att det har gått så långt att han känner sig hotad. Precis som i fjol kommer han att ha personskydd under finalen.

– Han kommer närmre och närmre mig och i en intervju i en av kvällstidningarna har han sagt att så länge jag finns kvar så kommer han att ”göra mitt liv till ett helvete”, säger han i intervjun.

Efter polisanmälan har de stött på varandra. I höstas under Stims musikseminarium då Björkman var en av talarna, ska mannen enligt uppgifter till Nöjesbladet suttit på främsta raden. En situation som Christer Björkman upplevde som obehaglig.

– Det är klart som fan att det känns olustigt. Bloggarna med ”Hata Björkman” kan jag ta, men när folk blir maniska eller ­paranoida blir jag rädd, säger han i Kupé.

I dag är Christer Björkman den ende som är heltids­anställd året om för att jobba med Sveriges största tv-program Melodifestivalen. Varje delfinal har setts av i snitt 3,2 miljoner tittare.

Bestämmer allt

I fjol blev han invald i Eurovision reference group, som en av de två i gruppen på totalt åtta som röstas in för en tvåårsperiod i taget.

En grupp som bestämmer allt om tävlingen.

– Jag hade bestämt att köra i tio år och sedan fick det vara slut. Det är nästa år det, säger Björkman i Kupé om när han tänker lämna den svenska Melodifestivalen.

Efter avskedet återstår bara ett stort svart hål, säger han. Och en bok. I den ska han berätta om sitt liv och sin sanning.

ARTIKELN HANDLAR OM