Publicerad:
Uppdaterad:

Bröllopet på första- sidor världen över

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kyssen, klänningen och Daniels bakgrund får mest uppmärksamhet

Sveriges kungliga bröllop toppade många av Europas största dagstidningars internetsajter.

– Äntligen kom kyssen, löd rubriken i norska Verdens Gang med bild på den första kyssen på kyrktrappan.

Intresset för bröllopet var stort framförallt i Europa. Av de 2 300 journalister som är ackrediterade till bröllopet är över 700 från utlandet. Tyskarna dominerar med nästan 300 reportrar och fotografer.

Den stora kanalen ZDF direktsänder hela bröllopet under fem timmar. På sin web-sajt hade kanalen rubriken: Victoria och Daniel sa ja.

Tyska Bild-Zeitung har en bild på Daniel och Victoria vid altaret med rubriken ”Ögonblicket som rörde världen till tårar”.

Bild rapporterade direkt från "sagobröllopet i Stockholm" under hela eftermiddagen. Minut för minut kunde de tyska läsarna ta del av hur vigseln och kortegen skred fram. Inga detaljer sparades.

Generad

15:30 – Äntligen! Limousinen med bruden är på väg till kyrkan.

15:47 – Härligt. Victoria betraktar lyckligt sin brudgum vid altaret. Han ler generat tillbaka uppenbart rörd av ögonblicket.

Bortsett från Tyskland verkar intresset ha varit störst i de länderna som själva har kungahus.

Danska Extrabladets expert slog i en fet rubrik fast att bröllopsklänningen var ”helt i särklass”. Jim Lyngvild ger den sex av sex stjärnor.

Minut för minut

– Mitt hjärta sjöng med det svenska folket i det ögonblick prinsessan steg ut ur hovbilen, säger han.

Norska tidningen VG la ut en bild på den första kyssen från kyrktrappan under rubriken ”Äntligen kom kyssen”. Kollegan Dagbaldet körde en likande bild med runriken ”Kunde äntligen kyssa en prins”.

Läsarnas kunde också följa allt som hände i minut för minut rapportering från tidigt på morgonen.

Finska kvällstidningen Iltha-Sanomat utropade ”Jag tar honom” med en bild där Victoria kysser Daniels hand.

Holländska Algemeen Dagblad körde en bild från vigseln med rubriken ”Prinsessan Victoria får sin drömprins”.

VM får mer plats

Rojalistiska England sticker ut genom att förvånande nog ägna bröllopet väldigt lite uppmärksamhet. Tidningarnas förstasidor är istället upptagna av fotbolls-VM och det brittiska fiaskot där. Kanske sparar de pompan och ståten till morgondagens pappersutgåvor.

Brittiska BBC var faktiskt de som ägnade vigseln störst uppmärksamhet under rubriken ”Sveriges prinsessa gifter sig med stil”.

BBC noterar att Victoria gifter sig med sin före detta tränare och att han är en man av folket.

Utanför Europa verkar intresset vara begränsat. Eller så är tidningarna långsamma med att uppdatera sina internetsajter.

Fyndig

Bland amerikanska medier var det TV-kanalen CNN som var först ut med nyheten i den fyndiga rubriken ”Sweden enjoys wedding fit for a princess”.

Westlings bakgrund röner uppenbarligen stort intresse i omvärlden.

I Arabvärlden var det Al-Jazeeras engelska service som ägnade en smula intresse åt bröllopet. Kanalen hade snappat upp både Weslings tränarkarriär och bråket om vem som skulle föra Victoria till altaret.

Publicerad:
Publicerad: