Hela publiken tappar andan

Av: Joacim Forsén

Publicerad:
Uppdaterad:

Carolas konsert i Dalhalla är en vacker smäll rakt över käften

SJUNGER FRÅN EN EKA I den andra akten rors Carola in på en eka framför kalkbrottets scen. Ett av Dalhallas vackraste ögonblick är ett faktum.
Foto: Ulf Palm
SJUNGER FRÅN EN EKA I den andra akten rors Carola in på en eka framför kalkbrottets scen. Ett av Dalhallas vackraste ögonblick är ett faktum.

DALHALLA. Carolas konsert blev en kväll präglad av många minnen från uppväxten.

Men också av nerver.

Mitt i ett nummer tappade sångerskan balansen – och föll på scenen.

Foto: Foto: ULF PALM
INSPIRERAD Carola sjunger med en röst och inlevelse som hon bara visar när hon är som mest inspirerad.

Andra aktens entré är en av de vackraste som gjorts

i Dalhalla. I Streisands mjuka soulnummer ”Somewhere” och i en svagt aprikosfärgad långklänning glider Carola in framför kalkbrottets mäktiga scen. Hon står rak i ryggen och sjunger från en eka. Sakta ros den fram över det blankgröna vattnet.

Under några sekunder slutar 3 000 åskådare att andas.

Kompetent band

Det säger också mycket om en kväll där Carola inte har lämnat något åt slumpen. Allt ifrån det formidabelt kompetenta 13-mannabandet och epoktypiska finkläder till dekor och stilrent enkel koreografi är genomtänkt, snyggt och självklart.

Själv sjunger Carola med en röst och inlevelse som hon sällan visar upp. Bara när hon är som allra mest inspirerad.

Hon är förberedd

Men så är det också en unik spelning byggd på föräldrarnas skivsamling från uppväxten. Med det är Carola betydligt bättre förberedd än hon lät i allsångsduetten ”Calleth you, cometh I” som hon gjorde med The Ark i veckan. Det går faktiskt inte ens att jämföra sångerskorna som står på scen.

Uppdelat på ett set vardera minns Carola Elvis och Streisand. Men också mamma och pappa. Hur mamma Anitas fascination för Streisand gick så långt att hon en dag kom hem med en lika gigantisk permanent. Hur pappa Jan kunde dirigera hela Presleys band från vardagsrummet.

Uppriktigt & gediget

De andliga stunderna låter hon bli. I stället tar hon oss följsamt igenom allt från ”Burning love”, ”Suspicious minds” och ett hittungt Presley-medley till andra delens mjukare Streisandshow med vackra ”Papa, can you hear me?”, ”Send in the clowns” och ”Woman in love”.

Kamerorna snurrar i den jättelika kratern hela kvällen. Efter drygt två timmar i ett tropiskt varmt Dalhalla har TV4 spelat in något av det mest uppriktiga och gedigna som Carola har gjort de senaste åren.

Carola sings Elvis & Barbra Streisand

Konsert i Dalhalla, Rättvik

Bäst: ”Always on my mind”, ”Woman in love”, ”Somewhere”, ”Evergreen”. Men egentligen det mesta. Sämst: Tv-inspelning i all ära. Att spela samma låt två gånger efter varandra blir bara märkligt på konsert. Publik: Drygt 3 200.

Publicerad: