Kungligheterna fuskar sig snygga

Publicerad:
Uppdaterad:

Retuschering
är normen på
officiella foton

1 av 5 | Foto: Foto: SCANPIX
Ofixad vänster – fixad höger Daniel och Victoria skulle passa perfekt i en tjusig Bond-film. Genom att lägga skärpa på ögon, näsa och läppar, och låta resten av hyn vara oskarp, skapas en riktig filmstjärnelook.

De vägrar visa valkar, finnar och rynkor.

Kungligheterna är lika fåfänga som fotomodeller och artister.

Nu retuscheras deras officiella bilder.

Förr lät kungar måla sina porträtt, oftast i full uniform och med ordensband och medaljer. Mindre smickrande drag mildrades i målningen. Det var den tidens retusch.

Det målas fortfarande kungliga porträtt men i dag är fotografier det bästa sättet att visa upp sig. Varje år tas flera hundra officiella bilder. Och kungar och prinsessor är lika noga med retuschering som de stora stjärnorna.

Det var många som reagerade på Victorias och Daniels sammetslena hud och kritvita tänder när de officiella bilderna presenterades i samband med Bröllopsserien.

Men kronprinsessparets bilder är ändå ganska försiktigt tillfixade i jämförelse med andra kungliga foton.

Storhertiginnan Maria Teresa av Luxemburg såg plötsligt tio år yngre ut när hon nyligen fotograferades för familjens hemsida.

– Man har tagit bort veck på halsen genom att lätta upp skuggor så att rynkor försvinner, säger Peter Wixtröm, fotograf på Aftonbladet.

Han har jobbat mycket med bildbehandlingsprogram och är van att se om bilder har manipulerats.

– Man retuscherar kungligheter på samma sätt som inom mode- och reklamfotograferingar, man tar oftast inte bort saker som ­­till exempel födelsemärken, säger Peter Wixtröm.

Jenny Alexandersson

Psst...

De blir perfekta som brudnäbbar

Daniels syster Annas döttrar Hedvig och Vera är också bjudna på bröllopet. Som jag skrev i förra veckans söndagstidning så är syskonbarnen ett hett tips – de kan bli Victorias och Daniels brudnäbbar. Och med tanke på hur gott det pratas om Annas barn, de är tydligen både väluppfostrade och otroligt söta, så skulle de passa perfekt till uppdraget.

Jag håller tummarna för Roxette

För en tid sedan avslöjade jag att Victoria önskat sig låten ”The look” av Roxette i samband med sin bröllops­konsert. Mycket riktigt är Per Gessle nu en av de inbjudna till riksdagens och regeringens stora fest dagen innan vigseln. Jag håller tummarna för att Per och ­Marie lyssnar på kron­prinsessans önskan och spelar favoritlåten på festen!

Publicerad: