Johan Rheborg spelar en av Björn Kjellmans paradroller i ny långfilm

Foto: Jan-Olov Andersson
Johan Rheborg och Rojda Sekersöz.

avJan-Olov Andersson

NÖJE

CANNES. Först bok. Sedan tv-serie. Nu blir Nu Jonas Gardells moderna klassiker ”En komikers uppväxt” även långfilm.

– Jag tycker om att utforska nya marker, så jag är glad för att få göra det här, säger Johan Rheborg, som spelar den vuxna huvudrollen.

Jonas Gardells roman från 1992 är en modern klassiker när det gäller uppväxtskildringar. Det handlar om mobbning, svek och utanförskap för den 12-åriga huvudpersonen Juha. Men boken är också en träffsäker bild av Sverige som det såg ut under 1970-talet.

Låter det bekant även om ni inte har läst boken?

Just det, samma år som boken kom även en populär tv-serie baserad på den i SVT. Där spelar Björn Kjellman den vuxna huvudrollen.

Johan, vad tror du Björn Kjellman säger om att du tar över hans roll?

– Det vet jag inte, fråga honom. Kanske ”been there, done that”.

Varför behövs en ny filmad version?

– Historien är ju en modern klassiker och fortfarande relevant, så sådana kan man filma igen. Det är få berättelser som tar känslorna på så stort allvar som den här, säger regissören Rojda Sekersöz, tidigt i år Guldbaggebelönad som bästa nykomling för sin debutfilm ”Dröm vidare”.

Hon läste boken som ung och blev berörd. Hon har läst om boken nu igen, ser då andra saker och tror det kan vara nyttigt att hon har helt andra referenser än vad Jonas Gardell själv har.

Johan Rheborg, mer känd för komiska roller, ser det som en tuff utmaning.

– Jag är ödmjuk inför uppgiften, tänker inte låsa mig. En så här allvarlig roll är intressant. Men allt är svårt. Det är svårt att vara rolig också, säger han.

5 storfilmer att se fram emot sommaren 2018 00:22
ARTIKELN HANDLAR OM