Musik

Calum Scott om att komma ut: ”Jag kände viss press från media”

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

Calum Scott fick sitt stora genombrott i ”Britain’s got talent” 2015.

Intresset för artisten var stort och media pepprade honom med frågor om kärlekslivet.

Till slut kände han sig tvingad att komma ut.

– Pappa visste inte att jag var gay då, säger artisten.

Brittiske Calum Scott, 29, har sin syster Jade och svenska superstjärnan Robyn att tacka sin växande musikkarriär för.

Jade Scott upptäckte broderns guldstrupe och uppmanade honom att gå på audition med henne till talangprogrammet ”Britain’s got talent” 2015. Jade Scott gick inte vidare från sin audition – medan Calum fick Simon Cowells golden buzzer och skickades raka vägen till final.

Intresset växte snabbt för Calum Scott, även utomlands, och inte minst efter hans avskalade cover av Robyns hit ”Dancing on my own”. Holländske dj:n Tiësto gjorde en remix av låten och framgången var total. Scotts cover blev den mest sålda låten i Storbritannien den sommaren.

”Det var vad hbtq-världen behövde”

Och det fanns en detalj i låten som gjorde den än mer intressant för uppmärksamma lyssnare. Calum Scott behöll originaltexten rakt av och sjöng: ”I’m in the corner watching you kiss him.” För många gick det obemärkt förbi. Texten maskerades av Tiëstos uptempo-beat, tror Scott. Men för honom var det ett viktigt ställningstagande. Och hbtq-personer jublade.

– Det var vad hbtq-världen behövde – en gay-stjärna i musikindustrin som inte är rädd för att prata om att vara gay och bli kär i en man. Jag visste hur jag ville tolka den, men jag var i min bubbla och förstod inte vilka reaktioner jag skulle få. Jag fick så stort stöd, säger Calum Scott och fortsätter:

– Jag har alltid betraktat andras relationer blomstra, medan jag stod i hörnet. Jag tröttnar aldrig på att sjunga den. Jag drogs till låten, för att jag kan relatera till den.

Calum Scott.

Kände sig pressad att komma ut

Men det fanns en tid då det inte var lika lätt för Calum Scott att stå upp för sin sexualitet. Länge var det bara den närmaste kretsen som visste. När Calum Scott började hamna mer och mer i rampljuset under ”Britain’s got talent”, kände han sig pressad att komma ut.

– Innan programmet och innan jag började skriva egen musik, så undvek jag att prata om relationer och privatliv. Jag kände mig inte bekväm med det. Jag pratade aldrig med nya människor om min sexualitet. Men i och med programmet började media fråga mig om kärlekslivet. Pappa visste fortfarande inte att jag var gay då.

Att leva den sortens dubbelliv blev påfrestande. Han bestämde sig för att komma ut.

– Jag tror det var efter programmet som pressen började diskutera mitt privatliv och hade felaktigt gissat att jag var straight. De bara antog utifrån hur jag är att jag inte är gay, vilket är hemskt. Som en slags terapi började jag skriva om tidigare erfarenheter om att vara gay och att komma ut inför mamma och familjen. Jag kände en viss press från media, men jag behövde den nog precis då.

Hur reagerade du din pappa?

– Mamma sa att hon älskar mig oavsett vad och bara vill att jag ska vara lycklig. Sen tog det flera år för mig att berätta för pappa, men som sa precis samma sak. Det finns något vackert i det.

Ögonblicket blev en låt. ”No matter what” följer honom på turnén, men är ännu inte släppt eller planerad för något album.

– Jag vill att den ska få sitt rätta ögonblick. Det är en jättespeciell låt. Den kommer dyka upp i framtiden, men jag vet inte när.

I lördags spelade han i Stockholm.

– Robyn, jag har dig att tacka min karriär för, sa han från scenen på Vasateatern.

”No matter what” hade sin givna plats i repertoaren. Men då brast det för artisten. Tårarna kom och Scott grät öppet inför publiken. All hans musik hämtar inspiration från verkliga livet och hur han har hanterat sin sexualitet genom åren.

– Den här turnén gör mig så lycklig. Fansen, som är i alla åldrar, har skrattat, gråtit, sjungit och dansat med mig. Och det vill jag göra över hela världen.

Och systern Jade? Hon är givetvis välkommen på kommande turné. Upplevelsen i ”Britain’s got talent” skulle kunna vara som bäddad för svidande syskonrivalitet, men syster Scott stöttar brorsan.

– Hon har varit fantastisk. Hon skulle lätt kunnat vara avundsjuk och missunnsam, men hon är så stöttande och engagerad. Vi har en nära relation och jag hoppas att vi även kan jobba tillsammans i framtiden.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid!

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Tårarna när Laila Bagge återförenas med sin saknade syster

ÄMNEN I ARTIKELN

Musik

Hbtq

Calum Scott