Summerburst

106 festivalbesökare misstänks för narkotikabrott efter Summerburst

avJakob Meijer

Över hundra personer misstänks för narkotikabrott efter helgens Summerburst i Göteborg, skriver SVT Nyheter.

Enligt polisen är siffran anmärkningsvärt hög.

– Hade vi haft mer personal att stoppa in hade vi nog kunnat ta ännu fler som var narkotikapåverkade, säger Erik Nord, polischef i Göteborg.

Under helgens Summerburst i Göteborg har polisen rapporterat in totalt 106 personer för narkotikabrott, vilket SVT Nyheter var först att skriva om.

Polisen var på plats med en särskild insats, vilket gett resultat.

– Vi har inte haft någon särskild satsning tidigare år. Men vi har kunnat iaktta och se att människor varit narkotikapåverkade. Vi upplever inte att det är värre i år, men i år har vi kunnat ta fram resurser för det här, säger Erik Nord till Nöjesbladet.

Personerna har fått genomgå ett första test på plats som ska ha visat på utslag. De har även tvingats lämna urinprov, men där kommer resultaten senare.

“Finansierar kriminella nätverk”

I samband med Summerburst har polisen gjort beslag av kokain, amfetamin, ecstasy, cannabis och “benso” – bensodiazepiner.

– Störst beslag har varit av kokain, men jag vet inte hur det förhåller sig till varandra, säger Erik Nord.

Han säger vidare att det är en allvarligt hög siffra.

– Det är ett beteende som i förlängningen går att koppla till de kriminella nätverken och skjutningarna i förorten. De försörjer sig på narkotikahandeln och det är den narkotikan som dyker upp i de här sammanhangen, säger Erik Nord.

– Vi kan inte straffa brott sånt här, utan det behövs en attitydförändring till det. Det här är sån verksamhet som finansierar dödskjutningarna i våra förorter. Om man nu tycker det är himla fräckt att droga sig när man går på festivaler ska man veta, det ska inte vara obekant för en att när man tar de här drogerna så är man med och finansierar den verksamheten.

Trots det stora antalet brott, säger Erik Nord att polisen inte upplever festivalen som “ett narkotikakaos”.

– Utan snarare ska det här ses som ett snitt över att så här illa är det när man har stora partyn.

Arrangörerna:  ”Mycket allvarligt”

Inför festivalen sa Anna-Clara Olofsson, pressansvarig på Live Nation, till GP att entrévärdarna blivit tillsagda att ta hand om lösa tabletter eller förpackningar ”som ser skumma ut”.

Anna-Clara Olofsson ser allvarligt på uppgifterna.

”Vi har nolltolerans mot all användning av illegala substanser och arbetar tätt tillsammans med berörda myndigheter, i det här fallet Polisen, för att motverka narkotikabrott. Tillsammans med Polisen arbetar vi ständigt för att göra festivalen tryggare och säkrare och det gäller även inför Summerburst i Stockholm. Nolltolerans mot narkotika är en mycket viktig fråga för oss”.

Fler än 20 000 ska ha besökt festivalen i Göteborg.

Summerburst arrangeras även i Stockholm 15–16 juni.

Foto: THOMAS JOHANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Summerburst 2018.
ARTIKELN HANDLAR OM