Filmer går förlorade i den digitala världen

Foto: Aloha
NÖJE

Film på dvd är snart försvunnet.

De går knappt att köpa i affärer. Strömmat tar över. Som Cameron Crowes nya ”Aloha” med stjärnspäckad ensemble.

Videobutiken i mina hemkvarter stängde nu. Strax finns inga kvar.

Den som vill köpa dvd eller Blu-ray kommer enbart att kunna göra det via nätet, och gissningsvis försvinner snart de fysiska exemplaren av filmer. Vi får hyra eller köpa dem strömmade, från butiker som Itunes eller Via­play.

Filmbolagen själva gör allt för att utvecklingen ska gå åt det hållet. Den som köper filmer digitalt får oftast ­göra det innan det släpps fysiska exemplar.

Bland filmer vi den här fredagen kan köpa via Itunes, men som inte släppts på dvd i Sverige, finns ”Concussion” med Will Smith och ”Aloha” av ­Cameron Crowe.

Crowe är journalisten som blev duktig manusförfattare och regissör. Hans egen uppväxt fångade han mästerligt på film i ”Almost ­famous”. Han gjorde sevärda ”Singles” och ”Jerry ­Maguire”. Men de senaste tio åren har Crowes filmer varit besvikelser. Först ”Elizabethtown”, sedan ”En ny start” där Matt Damon driver zoo med Scarlett ­Johansson. Floppar.

Hans senaste bioförsök är ”Aloha”, varken på bio eller dvd i Sverige. Den har en intressant rollista: Bradley Cooper, Rachel McAdams, Emma Stone, Bill Murray och Alec Baldwin. Filmen omgavs tidigt av katastrofrykten och försvann spårlöst efter USA-premiären.

Så dålig är den inte.

”Aloha” har en del bra repliker och fint skrivna ­scener, välspelat och charmigt när det är romantisk komedi. Den övergripande historien funkar sämre. Bill Murray är en hänsynslös kapitalist som driver ett satellitprojekt med amerikanska militären.

En sorts ”Local hero”-intrig i Honolulu, med mycket om hawaiianska traditioner. Emma Stone är en strids­pilot med privat engagemang i öarnas historia.

Som ofta i Cameron Crowes filmer är musiken bra, och ljud betyder mycket för intrigen. Hans senaste är tv-serien ”Roadies” som skulle börja rulla hos HBO Nordic i sommar. Den verkar försenad, men är ett återbesök i musikvärlden. ”Almost famous” från scen­arbetarnas synvinkel, fast i nutid.

Vinylens återkomst har räddat skivbutiker. Jag tror inte vhs lär göra samma sak för filmer. Dvd är på väg bort. Hur mycket av filmhistorien kan vi få se via digitala ­vägar?

ARTIKELN HANDLAR OM

Film