Helomvändningen efter kritiken: EBU tillåter fler flaggor

avTorbjörn Ek

”Behövs ett mer smidigt sätt att se på saker”

1 av 2
Sietse Bakker, eventchef.

Efter kritiken: Nu kan Nöjesbladet avslöja att EBU gör en helomvändning med Eurovisions flaggpolicy.

Eurovisions högsta beslutande organ har under fredagen ändrat reglerna för vilka flaggor som tillåts arenan.

– Alla i referensgruppen har följt debatten de senaste dagarna. Det här beslutades de senaste två timmarna via mejlkonveresationer, säger Sietse Bakker, eventchef för Eurovision song contest.

Den samiska flaggan och flaggan från Wales skulle vara förbjuden inne i Globen under sändningarna av Eurovision song contest.

Men flaggpolicyn har väckt uppmärksamhet och ilska över Europa, när även flaggor från regioner som Baskien förbjudits.

Därför har Eurovision song contests högsta beslutande organ, referensgruppen, under fredagen bestämt sig för att ändra flaggpolicyn.

– Gradvis kommer man till insikten att det behövs ett mildare sätt att se på saken. Alla i referensgruppen har följt debatten de senaste dagarna. Det här beslutades fattades under de senaste två timmarna, säger Eurovisions eventchef Sietse Bakker.

Sammanträtt via mejl

Referensgruppens medlemmar har diskuterat flaggpolicyn via mejl och nu fattat beslutet att skicka ut ett uttalande om ändringarna i flaggpolicyn:

”Efter att ha reflekterat och haft konstruktiva diskussioner med flera deltagande delegationer har EBU föreslagit för referensgruppen (Eurovision song contests beslutande organ) att anta en mer liberal syn på flaggpolicyn, som presenterades förra veckan och att tillåta deltagarnas nationella, regionella och lokala flaggor, det vill säga den Walesiska flaggan (eftersom en av Storbritanniens sågnare kommer från Wales) och den samiska flaggan (eftersom den norska sångerskan är av samiskt ursprung). Det här tillsammans med alla flaggor från länder som är medlemmar i FN, EU-flaggan och regnbågsflaggan, som det står skrivet i den ursprungliga flaggpolicyn.

EBU har också föreslagit till referensgruppen att anta en mer tolerant hållning till andra flaggor, så länge som publiken respekterar Eurovision song contests icke-politiska natur och inte medvetet försöker störa kameravinklar.

Referensgruppen har godkänt detta förslag.”