”Gangsters ville göra high-five”

NÖJE

Alexandra Rapaport får sällskap av Allan Svensson och Morgan Alling i ’Gåsmamman’

1 av 4 | Foto: Alexandra Rapaport.

Det blev inte bara tittarsuccé. Även den typ av brottslingar som skildras i ”Gåsmamman”, älskar kriminalserien.

Det upptäckte Alexandra Rapaport när scener från nya säsongen spelades in i Solna tingsrätt.

– Riktiga gangsters kom fram och gjorde high-five, ville ta selfies med mig och sa saker som ”Gås­mamman”, din tv-serie räddade livet på mig i ­häktet, säger hon till ­Nöjesbladet.

”Gåsmamman”, serien om trebarnsmamman ­Sonja (Alexandra Rapaport) som tvingas ta över familjens brottsliga verksamhet när maken mördas, blev en stor framgång i vintras.

Serien visades först på C More, sedan i Kanal 5, där det blev tittarrekord för svenskt ­drama.

Man hade redan förberett för en andra säsong, där inspelningen nu pågår.

Skyddad identitet

När Nöjesbladet besöker inspelningen har man hyrt in sig i en av rättegångs­salarna i Solna tingsrätt.

I några av salarna bredvid, pågår rättegångar mot grovt kriminella. Det är i en sådan paus Alexandra ­Rapaport får ta selfies och får beröm för tv-serien.

– Jag fattar inte vilka som är den typiska tittaren på ”Gåsmamman”. Unga tjejer och killar, mammor och pappar, damer i filthatt och, uppenbarligen, gangsters också, säger Alexandra och skrattar.

Hon berättar vad scenen går ut på:

– Det är en rättegång mot Niklas (bror till Sonja) och Henrik Östling, som Niklas har jobbat ihop med. ­Sonja och barnen har just kommit hem, de har levt ­gömda i Australien och har skyddade identiteter. Men det har inte fungerat under året som gått. Sedan blir ett ­huvudvittne mördat och Sonja dras in i alltihop igen.

”Schizofrent jobb”

Ett av många nya namn i rollistan är Allan Svensson, hans skurk Henrik Östling är en stor roll.

– Han är en konkurrerande gangster som dyker upp för att ta över, kan man ­säga. En skum typ.

Vad känner du inför att spela en gangster?

– Jag kände mig hemma, jag har gjort mycket sådant på teatern. Tycker om växel­bruk. I fjol när Robert Gustafsson och jag repeterade farsen ”Charmörer på vift”, gick jag sedan och ­spelade Kapten Klänning, polischefen som var sexförbrytare, på kvällarna. Då tyckte jag det var ett lite schizofrent jobb som man har.

Nya säsongen sänds i vinter

Gåsmamman är en svensk kriminalserie där andra säsongen blir tio ­avsnitt. Regi: Richard Holm. ­Manus: Camilla Ahlgren, Martin Asphaug.

Skådespelare som är kvar från första säsongen: Alexandra Rapaport, Grynet Molvig, Tommy ­Körberg, Ivan Mathias Petersson, Anja Lundqvist, Lisette Pagler, ­Shebly ­Niavarani, Ulf Friberg, Clara Christiansson, Joel Lützow och ­Edvid ­Ryding.

Nya skådespelare: Morgan ­Alling, Rakel Wärmländer, Tobias Zilliacus, Anastastios Soulis, Bahar Pars, Cilla Thorell och Allan Svensson.

Andra säsongen sänds i vinter. Troligen strax före nyår på C More och några månader senare i Kanal 5.

ARTIKELN HANDLAR OM