”Jag ser mig själv som en viral succé”

Sven Melander berättar om oväntade jobbet

Tusentals gilla-markeringar, rubriker, hyllningar och näthat.

Sven Melander är numera en Youtube-stjärna.

– Jag ser mig nog mer som en viral succé, säger han och skrattar.

Journalist, programledare, skådespelare och nu Youtubestjärna. Sven Melander, 68, gör succé i sociala medier med sina korta videoklipp innehållande livets funderingar. Klippen handlar om allt från hur Zara Larsson bemöts av män till hur upprörd han är över hur en riktig ostmacka bör tillredas. Men det var inte alls meningen att Melander skulle bli en aktiv Youtubeanvändare.

– Det hände väldigt mycket av en slump, säger han.

Youtubekanalen föddes efter att Melander reagerat på något som diskuterades under ett möte och produktionsbolaget på plats föreslog att de skulle filma hans funderingar.

”En viral succé”

Som svar frågan om Sven Melander ser sig själv som en Youtubestjärna kommer ett gapskratt.
– Jag ser mig nog mer som en viral succé. Nej, men som journalist, vilket jag i grund och botten är, så är jag mer fascinerad över det här. Jag ser det i en annan dimension, säger han.

Bakom klippen finns en djupare tanke, berättar Melander. Han vill få folk att tänka efter.
– Jag tror att vi har glömt att reflektera. Att reflektera är när man sätter sig ner på kammaren och pratar om saker. I dag tittar vi på något, tänker 'jaha' och går vidare till nästa grej. Du hinner inte med.

Möter näthat

Melanders klipp engagerar många. Det mest populära klippet där han försvarar popstjärnan Zara Larsson, 18, har fått 83 000 reaktioner på hans Facebooksida, varav 80 000 är gilla-markeringar. Men stor viral spridning har en baksida. Näthat.
– På den tiden då jag var kvällstidningsjournalist fanns inte näthat. En gång fick jag bajs i ett brev när jag jobbade på Aftonbladet. Men det är så långt jag har kommit. Det här med att jag ska suga kroppsdelar och dö är nytt för mig. Det är intressant. Men det berör mig inte speciellt mycket. Det är lite sorgligt egentligen.

Blir nervös

Det finns också de som väljer att engagera sig i debatten genom att kritisera Melanders funderingar. Särskilt när det gäller hans inlägg i debatten kring Zara Larsson och ämnet mäns reaktioner kring nyheter om våldtäkt och sexuella ofredanden.
– De skriver förnumstigt, talar mig tillrätta och förklarar för mig hur det ligger till och då blir man ju riktigt nervös. För det är faktiskt så att jag är jävligt mycket smartare än de flesta av dem och har mycket bättre koll på grejerna medan de sitter där i sina kammare och inbillar sig att de vet något om verkligheten, säger Sven Melander.

Publisert:

LÄS VIDARE