Raseriet mot sexkränkningen

Regissören erbjöd henne en filmroll och skrev samtidigt att han ville ha sex med henne.

Josefin Ljungmans berättelse om kränkningen väcker ilska i branschen.

– Vilket jävla äckel. Det borde vara straffbart, säger Harriet Andersson.

Skådespelaren Josefin Ljungman, 33, är känd från filmer som ”Himlen är oskyldigt blå” och ”Mig älskar ingen”. Hon är även ett etablerat namn i teatervärlden och syntes senast mot Helena Bergström i ”Vd” på Stockholms stadsteater.

Under måndagskvällen publicerade hon en bild på Facebook som visade ett nytt rollerbjudande hon fått skickat till sig av en manlig regissör.

Regissören erbjöd henne en roll och erbjöd 3500 kronor per dag.

”Jag behöver vackra kvinnor. Som inte visar sina ansikten. Endast kroppar”, skriver regissören enligt bilden Ljungman publicerade.

”Alltid velat slicka dig”

Meddelandet avslutades med en grov sexuell anspelning.

”Jag har alltid velat slicka dig. Helst bakifrån. 69:an. Och då syns du ju verkligen inte”, skriver regissören.

Nöjesbladet har varit i kontakt med Josefin Ljungman som inte vill kommentera händelsen vidare.  I en kommentar till inlägget på Facebook skriver hon att hon inte känner sig särskilt upprörd.

”Det går mest ett sus genom mig när jag inser hur ofta liknande grejer hände när jag och mina tjejkompisar var yngre. Hur vardagligt det var, och hur avlägset det känns nu”, skriver hon.

Ilska mot regissören

På Facebook har hon hyllats för att hon gick ut med berättelsen. Regissören Lisa Ohlin, 55, och skådespelaren Moa Gammel, 34, är två av dem som kommenterat hennes inlägg.

”Han skickade det till en annan tjej jag känner också. En vanlig dag i en kvinnlig skådespelares liv”, skriver Gammel som inte vill utveckla sin kommentar när Nöjesbladet kontaktar henne.

Lisa Ohlin uppmuntrar Ljungman att polisanmäla mannen.

– Som utomstående tycker jag att man ska uppmuntra någon att göra det så att de känner att de har ett stöd om de gör det. Jag tycker att det var gränslöst. Jag blev inte förvånad men det här var ovanligt grovt. Det är väl ingen som förvånas över att kvinnor utsätts för sexuella anspelningar i samband med jobb, säger hon.

”Jävla äckel”

Harriet Andersson, 83, har tidigare vittnat om sexuella trakasserier i branschen. Hon ber om att få meddelandet uppläst och reagerar starkt mot regissörens sexförslag.

– Jag blir så arg när jag hör det. Vilket jävla äckel. Det borde vara straffbart. Jag tycker att hon ska vända sig till Teaterförbundet och namnge regissören och så ska hon polisanmäla, säger hon.

Hon fortsätter:

– Det här fanns ju förr också att man var utsatt som kvinna. Men oftast inte på ett så grovt sätt som det här. Vi ska inte ha ett sånt där snuskhummer i film- och teatervärlden, säger hon.

Experten: ”Sexuellt ofredande”

Enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem skulle regissörens meddelande kunna vara straffbart.

– Det här kan gå som sexuellt ofredande, en form av kränkning. Jag är inte säker på utgången men om vederbörande känner sig kränkt skulle jag råda till att anmäla. Det är en oerhörd förnedring som ligger i detta, säger han.

Publisert: