Utpressare riskerar 15 års fängelse

Krävde 14 miljoner för att hålla tyst om Lettermans otrohetsaffärer

NEW YORK. Han läste sambons dagbok och upptäckte att hon hade en ångande affär med David Letterman.

Då bestämde sig CBS-producenten Joe Halderman för att försöka pressa tv-stjärnan på 14 miljoner kronor.

Men han blev gripen av polisen – och Letterman har tvingats erkänna att han vid upprepade tillfällen haft sexuella relationer med kvinnliga anställda.

– Jag har gjort hemska saker, sa han under sin populära show i förrgår natt. Joe Halderman hävdar att han är oskyldig, och har släppts fri mot en borgensumma på 1,4 miljoner kronor.

Det var David Letterman själv som i sin ”Late night”-show natten till i går släppte bomben som skakar den amerikanska tv-världen.

Han berättade att han för en tid sedan hittat ett paket i sin bil och att det i paketet fanns ett hot om att en person tänkte avslöja att han vid upprepade tillfällen haft sexuella relationer med kvinnliga anställda.

Gillrade en fälla

– Där fanns också bevis på att jag verkligen gjort de här obehagliga sakerna, sa tv-stjärnan.

–Ja, det är sant. Jag har haft sex med kvinnor som jobbar för den här showen. Vore det genant om det kom fram? Kanske det. Framför allt för de inblandade kvinnorna.

Utpressaren krävde 2 miljoner dollar, motsvarande 14 miljoner kronor, för att hålla tyst.

”Annars kommer din värld att rasa samman”, hette det i brevet.

Lettermans advokater kontaktade omedelbart åklagarmyndigheten i New York, varefter en fälla gillrades. Man skrev ut en falsk check och när han försökte växla in den kunde förövaren gripas.

Det visade sig vara 51-årige Robert ”Joe” Halderman, en tv-producent som i likhet med David Letterman jobbat åt tv-kanalen CBS, i första hand med showen ”48 hours”.

Enligt vad som framkom under gårdagen är han sambo med en kvinna som varit anställd vid ”Late show” – och när han läste hennes dagbok upptäckte Halderman att hon vid upprepade tillfällen haft sex med David Letterman.

Då bestämde han sig för att försöka hämnas.

Vill skydda kvinnorna

62-årige David Letterman, som i mars i år gifte sig med mångåriga partnern Regina Lasko och tillsammans med henne har 6-årige sonen Harry, tycker att hela upplevelsen varit bisarr.

– Jag har känt mig hotad och det har varit väldigt obehagligt, förklarade han under inledningsmonologen i torsdags.

– Nu känner jag att jag vill skydda de inblandade kvinnorna och min egen familj. Förhoppningsvis kan jag skydda mitt jobb också. Jag har gjort hemska saker.

CBS, som alltså sänder ”Late show”, har dock inte gjort några uttalanden som tyder på att David Letterman kommer att bli föremål för någon form av repressalier.

I en kommentar konstaterar man bara att man samarbetar med myndigheterna och att Robert Halderman har stängts av från sitt jobb.

Publisert: