Klädd för att leka med elden

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nitar, skinn och kängor – sno stilen
från Salander

1 av 3

I morgon har ”Flickan som lekte med elden” premiär, uppföljaren till världssuccén ”Män som hatar kvinnor”. Cilla Rörby, 39, är kostymören som har skapat looken för Lisbeth Salander.

– Jag hämtade inspiration från min egen tonårstid. Jag har känt väldigt många människor som Lisbeth.

Cilla Rörby har varit kostymör för uppmärksammade tv-serier och filmer som ”Lasermannen”, ”Upp till kamp” och ”Sandor slash Ida”. För två år sedan fick hon jobbet att klä fram egensinniga anti-­hjältinnan Lisbeth Salander i ”Millennium”-trilogin. En första utmaning var skådespelerskan Noomi Rapaces utseende.

– Uppdraget var att få henne till en pojkflicka, och hon är väldigt kvinnlig. ”Fan, hon är alldeles för snygg”, tänkte regissören Niels Arden Oplev när han castade henne. Men kläder, hållning och frisyr gör mycket. Och Noomi har jävligt nära till Lisbeth Salander, hon har ett inre mörker som hon kan ta fram.

Hämtade från sig själv

Att veta hur Lisbeth gick klädd, ända ner till underkläderna, var däremot ingen utmaning för Cilla Rörby. Mycket hämtade hon från den egna uppväxten.

– Som tonåring gjorde jag revolt i lilla Gävle. Jag var anti samhället, anti allting, och jag spökade ut mig fullständigt, säger hon, och tillägger:

– Jag kallades för punkare, goth, svartrockare, och hatade alla epitet de gav mig. Jag var explosiv, skolkade från skolan, satt hemma och skrev lyrik. Åkte på stryk för att jag var annorlunda. Folk reagerade på mig precis som de gör på Lisbeth Salander i filmen.

Noomi Rapace och Cilla Rörby var helt eniga om hur Lisbeth Salander klädde och förde sig. Ibland fick de övertala regissören.

– Det var som om vi båda kände henne.

Smackade på nitar

Ett centralt plagg i första filmen är den slitna mc-jackan.

– Jackan är från 1965, jag nötte den sliten och målade på de klassiskt vita ramarna runt slagen. Sedan gjorde jag en ryggmålning, som jag sandpapprade och målade över, men den syns i vissa scener. Jag smackade på massor av nitar och slet bort dem, men man kan se märkena efter dem. Jag gillar när kläderna berättar en historia. Lisbeth kan ha haft jackan i tio år, eller precis snott den.

I första mötet med Lisbeth Salander är hon den mörka actionhjälten personifierad. Svart läppstift, rasslande smycken och gigantiska platåskor. I ”Flickan som lekte med elden” ser vi henne i många skepnader.

– Hon är efterlyst och får inte bli igenkänd, så hon är utklädd hela tiden.

Via en champagnesprudlande galapremiär går Cilla Rörby nu vidare till nästa projekt, även det en stark kvinnlig förebild.

– Jag klär Eva Röse i rollen som

polisen Maria Wern. Ingen rast, ingen ro, säger Cilla Rörby och skrattar.

Inspirerad av ­Lisbeth? Den här ­hösten kan du ­möta ­kylan klädd som ­Sveriges mest älskade anti-hjältinna. I grå ­denim, skinn, ­nitar och stickat.

Stick ut hakan och sno stilen från Salander.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN