Whitney kan tacka media och släkten

NÖJE

HOLLYWOOD. Whitney Houston är tillbaka.

Tacka media och hennes släktingar för det.

Hade det inte varit för de brutala avslöjanden av hennes tunga missbruk kunde hon ha gått samma tragiska öde till mötes som Michael Jackson.

Det kanske är för tidigt att ropa faran över.

Men det faktum att Whitneys comebackalbum är så gott som klart och att hon reser runt för att lansera den, vittnar om att hon i varje fall kommit på fötter.

Med tanke på det skick hon enligt hennes släktingar var i för bara tre år sedan är det rena miraklet.

Då hade drogrykten omgett Whitney i åratal. Först med maken Bobby Brown, sedan med bara sångerskan.

Det fanns också kända incidenter, såsom narkotikaavslöjandet på Honolulus flygplats då hon flydde med ett plan innan Hawaii-polisen hann fram.

Men det var inte förrän hennes dåvarande svägerska Tina Brown la fram bildbevis på hur djupt popsångerskan sjunkit i drogträsket som något hände.

Fram till dess hade rapporterna bara avfärdats av hennes PR-makare och agenter.

Just den biten är för oss på andra sidan bordet alltid lika gåtfull. Men fasaden ska tydligen försvaras in i absurdum – allt för att upprätthålla stjärnans intjäningsförmåga.

Frågan är om någon kommit till Whitneys undsättning om fotografierna inifrån Whitneys cracknäste aldrig läckts ut. Hade någon engagerat sig om Tina Brown inte gått ut och avslöjat att Whitneys knarkande förstörde hennes röst, fick sångerskan att tappa hår och tänder, låsa in sig på toaletten med sexleksaker, strunta i sin personliga hygien och hallucinera?

Visst, det nakna utelämnandet målade upp en oerhört tragisk bild av en av världens bästa sångerskor. Men det fick hennes omgivning att vakna till och inse att Whitney stod med ena foten i graven.

Ponera att någon gjort något liknande när Michael Jacksons familj försökte tvinga honom till vård i början av 2007. Då läckte uppgifterna om Jacksons grava missbruk ut och släktingarnas desperata agerande i Las Vegas. Men när de tillfrågades om det förnekade de hela historien, samtidigt som Jacksons pr-stab kallade rapporterna för ”lögner”.

För Whitney blev offentliggörandet av skandalerna vändpunkten. Nu är det bara att hoppas att hon fortsätter på det inslagna spåret.