Fredrik Virtanen

Virtanen: Rena gubbkatastrofen

NÖJE

Släpp fram brudarna nu

Sommar, sommar, sommar. Gubbar, gubbar, gubbar.

Det är lika illa som vanligt just nu - gubbar överallt.

Eftersom gubbcheferna väljer gubbprogramledarna enligt klassisk gubbmanér.

Lotta borde ha fått leda allsången.
Lotta borde ha fått leda allsången.

Jag gillar att se på gubbar. Jag gillar gubbar. Jag är snart gubbe själv. Men övervikten åt gubbar denna tv-sommar - och annars - är rena gubbkatastrofen.

Gubbar med fjun, gubbar med mansskägg, gubbar med fånigt teckenspråk, gubbar som försöker vara roliga: Peter Settman i ”Sommarkrysset”, Anders Lundin i ”Allsång på Skansen”, Ernst Kirchsteiger i ”Sommartorpet”, och Peter & David i ”Stadskampen”.

Det går förstås inte att beskylla dessa gubbar för direkt inkompetens, undantaget Anders Lundin. Att varken kunna sjunga eller röra sig borde diskvalificera en person att leda ”Allsång på Skansen”.

Varför fick inte Lotta Engberg allsångsjobbet? Eller Kristin Kaspersen? Istället gick jobbet till en gubbe som varken kan sjunga eller röra sig. Varför?

Gubbmaffian väljer varann

Svaret är: gubbmaffian. Den maktsfär av gubbar som alltid finns bakom kulisserna. Det kamratgäng som väljer varandra för det känns tryggast så. Enligt exempel 1 A i patriarkatethandboken.

Män leder stora program

Som Hans Rosenfeldt, mannen som först nu - sommaren 2005 - ska börja göra nåt åt bristen på SVT-kvinnor. Tjena blixten!

Listan här ovanför visar att de allra flesta av de allra största programmen leds av män. För att gubbar anses bäst? Ja. För att folk gillar att se små trinda gubbar? Ja.

Men att folk gillar gubbar beror på att det är vad vi lärt oss. Det lärde vi oss redan av trygga, fina far. Och det lär vi oss dagligen av tv.

Tv borde visa vägen

Männen tar hand om de stora fina medelklassprogrammen medan kvinnor, och ofta trashbrudar, placeras som pikanta bimboinslag i underklassens dokusåpor.

Det cementerar världsbilden. Precis som det banala TV4-programledarkonceptet, ”en grå panter och en liten gulltjej”. Signalerna blir löjligt tydliga: It's a man's man's world. Och det är det.

Därför borde tv visa vägen. Släpp fram brudarna.

Fredrik Virtanen

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet – handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Fredrik Virtanen

ÄMNEN I ARTIKELN

Fredrik Virtanen