”Top Model”-vinst är en nitlott

NÖJE

Modellagentur ratar dokusåpan

"Top Model" -vinsten är en flopp.

Svenska modebranschen dömer ut Freja Kjellberg Borchies chanser till en modellkarriär.

- Vi skulle aldrig anlita någon från Top Model, säger Åsa Karyd på Elite Model.

Foto: TV3
Satsar på karriären – Både mina föräldrar och min lärare har sagt att jag inte får vara borta från skolan mer, säger Freja. Men i sommar åker hon till Milano för att modella.

Freja Kjellberg Borchies, 18, blev den första svenskan att vinna "Top Model". I går tog hon hem segern och ett kontrakt med italienska modell-agenturen Why Not och en reklamkampanj för Make-Up Store.

Inga fribiljetter

Men vinsten innebär inte att Freja automatiskt får en internationell modellkarriär.

- Nja, programmet är ju i första hand till för att skapa bra tv och inte bra modeller, säger Åsa Karyd, bokningsansvarig på Elite Model.

Hon kan inte tänka sig att anlita någon deltagare från "Top Model".

- Nej, det gör vi inte av den anledningen att det är svårt för våra kunder att boka en tjej som är så starkt förknippad med en dokusåpa, säger hon.

Modellagenturen Mikas däremot har flera Top Model-deltagare, däribland, Freja Kjellberg Borchies, i sitt stall. Delägaren Mika Kjellberg tycker att programmet ger en "hyfsat bra inblick" i modellvärlden.

- Man ska inte glömma att det är tv och tv speglar ju inte alltid verkligheten. Tjejerna i "Top Model" får en snabbkurs i hur det funkar. Hur mycket de tar till sig varierar - vissa kommer till oss och gör generalfel som att klaga vid en plåtning, säger Mika Kjellberg.

"De har fel"

Freja Kjellberg Borchies däremot är hoppfull om en modellkarriär.

- Jag tror visst att jag kan lyckas som modell. Jag tror de har fel. "Top Model" har ju inte visats utomlands, så ingen vet vem jag är där, säger Freja.

Så gick det för vinnarna:

Tidigare svenska finalister:

Christina Gaki Lindestrand Susanne Nylén