SVT, Sveriges Television

Julvärdarna splittrar Sverige: Åsikterna går isär

Siffrorna går åt olika håll

Av: 

Louise Åström

NÖJE

Lotta Lundgren och Erik Haags julvärdskap splittrar Sverige.

Åsikterna kring hur bra de presterat går isär visar en undersökning från Aftonbladet/Inizio.

– Jag tycker det var gammal skåpmat och de utstrålade inte den värme man förväntar sig att en julvärd ska ha, säger Aftonbladets tv-krönikör och recensent Jan-Olof Andersson.

Årets julvärdar, Lotta Lundgren och Erik Haag har fått både ris och ros. Enligt en opinionsundersökning gjord av Aftonbladet/Inizio går Svenska folkets åsikter isär när det kommer till hur nöjda de är med värdparet.

På frågan om hur bra julvärdarna skött sig har 23 procent av de 1043 tillfrågade svarat ”Mycket bra”. 15 procent har svarat att de tycker att Haag och Lundgren skött sig ”Mycket dåligt”.

Aftonbladets tv-krönikör och recensent, Jan-Olov Andersson, är inte förvånad över att åsikterna går isär.

– Det här var ju mycket vad Erik och Lotta har gjort förut. En historielektion om gammal svensk julmat. Det kändes som en repris på det. När ”Historieätarna” gick på tv tyckte ju folk att det var kul. Så då kanske det är kul en gång till. Men i den familj jag tittar med gick det inte hem. Jag tycker det var gammal skåpmat och de utstrålade inte den värme man förväntar sig att en julvärd ska ha, säger han.

Kritik mot inspelningen

När SVT gick ut med att årets julvärdskap skulle vara förinspelat fick de hård kritik. Inizioundersökningen visar att tittarna inte uppskattade det faktum att Haag och Lundberg inte höll tittarna sällskap live. 45 procent av de tillfrågade tycker att idén med ett förinspelat program är ”Ganska- eller mycket dåligt”.

Jan-Olov Andersson kritiserade det faktum att programmet var förinspelat hårt i en krönika tidigare under julafton.

– Det funkar inte i det här sammanhanget. De som tycker att det får sällskap genom att sitta framför tv:n blir besvikna. Det här är ju mer som ett tv-program.

Fick tittarkritik direkt

På Twitter fick Erik Haag och Lotta Lundgren hård kritik bara minuter efter att sändningen dragit igång.

”Mållös... Är det till sånt här som mina licenspengar går till? Årets julvärdar var ett skämt. Och inte ett bra sådant.. Deras smaklösa bröd var garanterat mer smakfullt än deras insats. Oseriöst! URK!”, skriver en tittare på Twitter.

””Herregud... Kan man vara mer tråkiga??”, skriver en annan.

Samtidigt fick de beröm från personer som uppskattade förnyelsen i SVT.

”Helt seriöst BÄSTA julvärdarna jag sett i HELA MITT LIV. Tycker vi börjar med Erik och Lotta varje år”, skriver en tittare på Twitter.

SVT: Respekterar åsikterna

SVT svarade att de är medvetna om det faktum att årets julvärdar väckt mycket reaktioner.

– Att folk har olika uppfattning om vad som är bra och roligt och hur julvärdarna ska vara förstår och respekterar vi, sa Lena Glaser, programdirektör på SVT.

Glaser påpekade också att det alltid är känsligt att ändra i en tradition men att hon anser att man måste kunna prova nya saker. Tanken är inte att SVT ska ha samma upplägg varje år.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Gå med i vår opinionspanel du också

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

SVT, Sveriges Television

Lotta Lundgren

Erik Haag

Inizio

Jan-Olov Andersson