Per Gessle om Roxette utan Marie

”Vill hitta ny form”

avJens Peterson

1 av 3 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Per Gessle.

Poletten föll ner.

Per Gessle kom på två saker. Att han kunde turnera med Roxettes låtar utan Marie Fredriksson. Och att han skulle ge ut sina Nashvillesånger på engelska. Men han kunde inte skriva texterna.

– Sångerna är så privata. Jag försökte översätta dem till engelska, men det gick inte så bra, säger Per Gessle. Jag fick be om hjälp.

Sharon Vaughn heter kvinnan som rör sig mellan Nashville och Stockholm och hjälpte Per Gessle med texter. Nu kommer albumet ”Small town talk” som bygger på sånger från ”En vacker dag” och ”En vacker natt”.

Sommaren 2017 turnerade Per Gessle runt Sverige med ett nytt band som spelade de låtarna och låtar från Gyllene Tider och Roxette. Med de musikerna såg han en ny väg.

– När Marie berättade att hon inte kunde fortsätta med Roxette sa hon direkt att hon tyckte jag skulle fortsätta med Roxette, men det ville jag inte då, säger Per Gessle, 59. Istället spelade jag in helt annorlunda musik i Nashville.

Det fanns två val.

– Antingen skulle jag aldrig spela Roxettelåtar mer, eller göra dem på ett annat sätt, säger Per Gessle. Jag har absolut ingen ambition att ersätta Marie med en annan tjej. Jag vill hitta en ny idé och form. Poletten trillade ner när jag hörde vad det här bandet kan göra.

”När Helena är med blir det magiskt”

Du gillar att sjunga ihop med tjejer. Det är många olika kvinnoröster på nya skivan och två är med på turnén.

– Det är jag och Leonard Cohen.

Ja, du använder rösterna ibland mer som instrument, i synnerhet Helena Josefsson.

– Precis. Min röst passar bra ihop med ljusa tjejröster. Det tillhör mitt sound nu. Jag älskar Helenas sätt att sjunga och hennes röst. Många låtar har jag skrivit för att hon ska sjunga med.

Som du skrev för Marie?

– Fast då skrev jag för att Marie skulle sjunga lead, här är det inte solo. När Helena är med blir det magiskt. Det är få låtar hon inte är med på.

Finns det sånger du känner att du inte kan göra utan Marie Fredriksson?

– På pappret är det inte så, men jag vet inte hur det känns när vi börjar repetera. Upptempolåtar är de svåraste för ett sånt här band, som ”Sleeping in my car”. När vi repade bandet och började spela ”Ljudet av ett annat hjärta” var jag tvungen att stanna för att skratta. Det lät som ett dåligt coverband. Dom är världens bästa musiker, men Gyllene Tider-soundet har inget med det att göra.

Så du väljer turnélåtar när ni repeterat?

– Jag har haft 70 låtar av Roxette jag vill spela, nu är jag nere på 30 och vi ska ha 26-27 till slut. Och lite från nya ”Small town talk”.

”Vill fortsätta spela Roxette”

Turnén heter ”Per Gessles Roxette”.

– Jag ville inte att folk ska komma dit och tro att Marie är där. Jag har tänkt så mycket på det här. Jag vill att den stora stjärnan på turnén ska vara låtkatalogen. Ett avstamp för en framtid. Jag vill fortsätta spela Roxette-låtar i något sammanhang. Det är ingen engångsgrej.

Är det lustfyllt att turnera?

– Klart det är! Jag är så naiv att jag tycker det finns ett romantiskt skimmer att vara på turné. Jag har ett fantastiskt yrke. Det är stort att ha låtar som betyder mycket för folk och det vore idiotiskt att inte njuta av det. Jag försöker spela sångerna här och nu och njuta av att det jag gör betyder något för en annan människa. Det är en fantastisk gåva och välsignelse.

Du gjorde officiella svenska VM-låten till fotbollslandslaget med Gyllene Tider och Linnea Henriksson.

– Det var väldigt kul att träffa bandet igen. Det var synd att fotbollslaget inte gick lite längre. Det var Micke som dök upp med idén. Jag blev lite tagen på sängen.

Vad gör du nästa sommar? Några planer?

– Vi har inte bestämt något, men det är en massa grejer på gång. Jag skulle vilja ta den här Roxette-turnén till Sydamerika och Australien och New York. Vi får se vad som händer.

Orup fyller 60 år den 29 november och ska göra konsert i Globen på födelsedagen. Du fyller också 60 snart.

– Jag kommer att ta det väldigt lugnt. Ingen konsert. Men det är en väldigt cool idé.

ARTIKELN HANDLAR OM