Bill Cosby döms till fängelse för sexuella övergrepp

Bill Cosby har fått sitt straff.

I april dömdes komikern för tre fall av sexuella övergrepp utförda 2004.

På tisdagen meddelades påföljden – Cosby får fängelse i tre till tio år.

– Jag får inte behandla honom annorlunda baserat på vem han är eller vem han var, säger domaren enligt TMZ.

I slutet av april kom domen mot komikern Bill Cosby, 81. Juryn fann honom skyldig till anklagelserna om att han ska ha drogat och sexuellt ofredat Andrea Constand för 14 år sedan.

Under tisdagseftermiddagen, lokal tid i USA, meddelades påföljden för Bill Cosby. Komikern döms till fängelse på tre till tio år.

Han kommer avtjäna sitt straff i ett fängelse i staten Pennsylvania. Där innebär ofta en strafflängd på tre till tio år att den dömda avtjänar mellan 22 och 36 månader i fängelse.

Enligt lagen i delstaten Virginia är Bill Cosby att betrakta som ”en våldsam sexförbrytare”, säger domaren Steven O’Niell i målet mot komikern.

Domaren meddelar även att Bill Cosby inte kommer kunna släppas fri mot borgen, uppger TMZ.

Domaren: ”Får inte behandla honom annorlunda”

Åklagarna yrkade på ett fängelsestraff om fem till tio år, medan Cosbys försvarare begärde fortsatt husarrest med hänsyn till komikerns höga ålder samt det faktum att han är närapå helt blind.

– Jag får inte behandla honom annorlunda baserat på vem han är eller vem han var, säger domaren enligt TMZ.

Han citerade därefter Andrea Constand, vänd mot Cosby i rättssalen, rapporterar nöjessajten vidare.

– Som hon sa, herr Cosby, så tog du hennes vackra, friska, ungdomliga anda och krossade den.

Domaren vände sig också till målsäganden:

– Jag har förstått att det här har haft en tydlig inverkan på ditt liv.

Listas som sexförbrytare

Det innebär att Cosby måste genomgå rådgivning livet ut och rapportera kvartalsvis till myndigheterna. Hans namn kommer även finnas i ett register för sexförbrytare, som skickas till grannar, skolor och offer, rapporterar AP.

Cosby fälldes på samtliga åtalspunkter i våras och riskerade då 30 års fängelse – maximalt tio års fängelse för varje åtalspunkt, som är tre till antalet. Enligt CNN begränsades maxstraffet senare till 10 år i fängelse efter att åtalspunkterna sammanfogats till en.

Det rekommenderade straffet var mellan 22 och 36 månader i fängelse, riktlinjer som domaren inte måste förhålla sig till utan kan döma fritt inom tidsramen för maxstraffet om 10 år.

Efter att domen föll i våras släpptes Cosby mot en borgenssumma på nästan nio miljoner kronor och har sedan dess suttit i husarrest med fotboja.

Han har hela tiden nekat till Andrea Constands anklagelser och andra liknande anklagelser som flertalet kvinnor riktat mot honom. Totalt har ett 60-tal kvinnor anklagat honom för sexuella övergrepp som ska ha ägt rum under en lång tidsperiod. Det är bara fallet Constand som har lett till åtal.

Bill Cosby började sin karriär som ståuppkomiker innan han övergick till skådespeleri. Han blev den första svarta skådespelaren att vinna en Emmy, för sin roll i agentkomediserien ”I Spy” 1966.

Han var under decennier myspappan Cliff Huxtable i sin egen tv-serie ”The Cosby show”, som hyllades världen över, samt en av USA:s mest folkkära tv-personligheter.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN