Universal Music

Universal om Ted-filmen: ”Vi har ryggen fri”

Vd:n ger svar på Sara Zacharias kritik

Av: 

Leo Pettersson

NÖJE

Martin Ingeström, vd på Universal Music Publishing, menar allt har gått rätt till i processen för ”Ted – för kärlekens skull”.

Familjen behöver inte ge tillstånd för att Ted Gärdestads musik ska användas i filmen.

– Det fungerar inte så juridiskt, säger Martin Ingeström.

På premiärdagen för ”Ted – för kärlekens skull” framgick det starka motsättningar inom familjen för själva filmen.

Sara Zacharias, dotter till Ted Gärdestad, skrev i DN att hon och hennes bror varit emot filmen hela tiden och att de inte alls stöttat projektet, vilket regissören Hannes Holm sagt i en intervju med Expressen.

Martin Ingeström, vd på Universal Music, tror att det är Holms olyckliga uttalande som föranlett tjafset.

– Han hade sagt att hela familjen stått bakom det. Då menade han ju Kenneth Gärdestad och glömde bort att nämna Sara där. Jag tror att det var det som fick Sara att reagera, säger Martin Ingeström.

”Jättetråkigt för alla parter”

Han berättar att han och Sara Zacharias haft en dialog genom hela projektet. Med anledningen av hennes uppfattning har han personligen bevakat inspelningen.

– Tidigt i processen erbjöd jag mig att finnas med på plats och verkligen tänka på de åsikter som hon hade. Jag har agerat exekutiv producent och fört fram Saras åsikter.

Han tror inte att Sara Zacharias har sett filmen. Samtidigt känner han att det förmodligen spelar mindre roll hur resultatet blev eftersom hon rent principiellt var emot filmen över huvud taget.

Att premiärdagen kom att handla om den egna familjens motstånd mot filmen tycker han är tråkigt.

– Det är jättetråkigt för alla parter. Om Sara tycker att det är tråkigt att det blev en film tycker jag synd om henne. Det är tråkigt för Kenneth också, som varit så entusiastisk.

Familjen behöver inte ge tillstånd

Men det handlar inte bara om den känslomässiga inställningen till själva filmen. Sara Zacharias skriver i sin text att hon och hennes bror som rättighetsinnehavare av musiken inte godkände användning av Ted Gärdestads musik för filmen.

Martin Ingestad menar att att Universal Music inte har begått något fel och att förlaget har ryggen fri.

– Det fungerar inte juridiskt så att hon behöver ge tillstånd. Musik som en gång är producerad och utgiven får produceras i olika sammanhang så länge man inte ändrar text och musik. Sen finns det inget i musikförlagsavtalet som gör att upphovsmännen eller dess arvingar måste godkända användningen i exempelvis en spelfilm. Sara har själv gått igenom detta med en jurist och sagt att så är fallet.

Du tror inte att det kan bli en juridisk process av det här?

– Nej, det kan jag verkligen inte tänka mig.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

”När jag var 12 år sa regissören: onanera!”

ÄMNEN I ARTIKELN

Universal Music

Ted Gärdestad