Då öppnar Naturhistoriska igen

TT

Publicerad 2024-02-14

Naturhistoriska riksmuseets byggnad, belägen i Frescati i Stockholm, invigdes 1916. Arkivbild.

I sommar kan besökarna återvända till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Den 4 juni öppnas dörrarna igen, efter att ha varit stängda i nio månader.

Naturhistoriska riksmuseet fick stänga i slutet av augusti, efter det att hyresvärden Statens fastighetsverk hittat säkerhetsrisker i byggnadens innertak. Riskerna kommer att ha åtgärdats till mitten av maj, varefter det tar det några veckor att kontrollera utställningarna och få allt på plats.

”Arbetet har varit omfattande och komplicerat, särskilt i entréhallen. Allt går enligt plan med putsarbetena och vi ser fram emot öppningen”, säger Ellinor Magnusson, fastighetsdirektör på Statens fastighetsverk, i ett pressmeddelande.

Intäktsbortfallet beräknas hamna på över 20 miljoner kronor och regeringen har lovat att hålla museet flytande under reparationstiden.

”I förlängningen hoppas jag att även externa finansiärer ska vara intresserade av att ge stöd, så att vi gemensamt kan säkerställa att museet ska fortsätta vara en viktig plats för kommande generationer”, säger museets överintendent Lisa Månsson.

ANNONS