Jennifer Lawrence hånas – påstod att hon var den första kvinnliga action-stjärnan

Uttalandet har väckt kritik – andra kvinnliga action-stjärnor uppmärksammas

”Hunger games”-stjärnan Jennifer Lawrence kritiseras och hånas.

Anledningen är hennes påstående om att hon var den första kvinnliga action-huvudrollen.

– Jag kommer ihåg när jag gjorde ”Hunger games”, ingen hade satt en kvinna i huvudrollen i en actionfilm, säger hon i Variety.

I Varietys intervjuserie där olika skådespelare samtalar med varandra har tidningen nu släppt ett avsnitt med Jennifer Lawrence, 32, och Viola Davis, 57.

Från det cirka 45 minuter långa samtalet är det ett särskilt uttalande från Jennifer Lawrence som nu uppmärksammas och kritiseras, skriver bland andra New York Post.

– Jag kommer ihåg när jag gjorde ”Hunger games”, ingen hade satt en kvinna i huvudrollen i en actionfilm för att det inte skulle fungera. För vi har fått höra att både flickor och pojkar kan identifiera sig med en manlig huvudroll, men att pojkar inte kan identifiera sig med en kvinnlig huvudroll, säger hon.

Jennifer Lawrence.
Jennifer Lawrence.
Jennifer Lawrence i ”Hunger games”.
Jennifer Lawrence i ”Hunger games”.

Spelade rollen 2012

Jennifer Lawrence spelade rollen som Katniss Everdeen i ””Hunger games”-filmerna, där den första filmen hade premiär 2012.

– Och det gör mig så glad varje gång jag ser en film komma ut som bara kör över den typen av påståenden och bevisar att det bara är en lögn för att hålla borta vissa personer från filmerna, säger hon vidare.

Sigourney Weaver och Carrie Henn i ”Alien II”.
Sigourney Weaver och Carrie Henn i ”Alien II”.

Hård kritik – andra kvinnliga action-stjärnor lyfts

Men uttalandet väckt snabbt kritik på sociala medier, där många påpekade att Jennifer Lawrence är långt ifrån den första kvinnliga actionstjärnan.

Sigourney Weaver, som spelade Ellen Ripley i ”Alien”-filmerna från 1979, Milla Jovovich i ”Resident evil”-filmerna med start 2002, Linda Hamilton i ”Terminator”-filmerna på 80-talet, Uma Thurman i ”Kill Bill”-filmerna och Angelina Jolie i ”Tomb raider”-filmerna från början av 00-talet är några av alla kvinnliga action-huvudroller som lyfts i kritiken mot Jennifer Lawrence.

Uma Thurman i ”Kill Bill”.
Uma Thurman i ”Kill Bill”.

Journalisten David Leavitt twittrade:

”Jennifer Lawrence proklamerade att hon var den första kvinnan som någonsin spelat huvudrollen i en actionfilm... Hon har uppenbarligen aldrig sett Sigourney Weavers ’Alien’-filmer”.

Nu påstår han att Twitterinlägget fick Variety att sluta följa honom.

Jennifer Lawrence har i skrivande stund inte svarat på kritiken.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN