Camilla Läckberg

Ordbråk om ”hora” mellan Läckberg och Jinder

Storbråk – nu ger sig Rebecca & Fiona in i diskussionen

Av: 

Andreas Hansson

NÖJE

Little Jinder utbrast ”hora” efter en kvinnas tillrättavisande och läxas upp av Camilla Läckberg.

Nu går artisten till våldsam motattack.

”Vilken gränslös, korkad, ofeministisk borgarbracka”, skriver hon i ett sms till Nöjesbladet.

Josefine ”Little Jinder” Jinder, 29, rasade mot en kvinnlig brevskrivare som bett henne vårda sitt språk.

– Hora! Det där var min första skriftliga utskällning, skriver med skrivstil. Vykortet skrek lågstadielärare!, sa artisten om saken i podcasten ”Hemma hos Strage”.

Efter att citatet publicerats av Expressen rasade Camilla Läckberg mot saken på sitt Instagram-konto.

”Som kvinnor har vi fört – och för – en hård kamp under många år för att slippa på ordet "hora" slungat på oss av män. Jag får själv det slungat mot mig i sociala medier av män med patetiskt jämna mellanrum. Så att som kvinna använda det ordet till en annan kvinna tycker jag är under vår värdighet och respektlöst mot alla de som fått ordet i förakt slungat mot oss”, skriver författaren på Instagram.

”Köp en hjärncell eller två”

Hon fortsätter:

”Little Jinder har framgång, uppmärksamhet och många människors kärlek. Hon syns i TV, hyllas och tar emot publikens jubel på scen. Hon är i överläge och priviligierad i jämförelse med många medsystrar, och det förpliktigar. Man kallar inte en annan kvinna ’hora’ i det läget. Dessutom – ’lågstadielärare’ är inget som heller i min åsikt som mamma ska användas nedsättande – ordet ’lärare’ är i mina ögon en hjältebenämning i sig!”

Inlägget har fått massor av svar – bland annat från Little Jinder själv, som tycker att författaren borde lyssnat på avsnittet innan hon kom med sin kritik:

”Woooooooow va ointelligent av dig att göra en "feministisk" poäng av ett skämt en ganska ordentligt jävla uttalad feminist drar i en podcast som du inte ens HAR HÖRT :) Dessutom, om du vill HJÄLPA kvinnor kanske du inte ska använda din 1 miljard följare till att hänga ut en annan kvinna som ’dålig feminist’ haha, kanske dags att köpa en hjärncell eller två för dina bokmiljarder”.

”Borgarbracka”

Hon utvecklar kritiken för Nöjesbladet:

”Att hon försöker få uppmärksamhet i samband med sitt nya boksläpp genom att offentligt basha en yngre kvinna är så patetiskt att jag inte vet vad jag ska göra förutom att skratta. Jag skäms så mycket över svenska kändisar. Dom är så jävla töntiga? Jag önskar att dom gjorde något med verkshöjd istället för att använda medier för att få uppmärksamhet. Jag drev med begreppet ’hora’ i en podcast som hon för övrigt inte ens hade hört när hon publicerade sitt lilla inlägg om hur fel det är att säga hora. Hon gör inte feminismen en tjänst genom att uppfostra mig eller kritisera mitt språkbruk eller min humor. Dessutom saknar hon helt klassanalys. Jag är mållös. Vilken gränslös, korkad, ofeministisk borgarbracka”, skriver hon i ett sms.

Camilla Läckberg hälsar via sin presskontakt att hon inte vill ge några kommentarer vid sidan av Instagram-diskussionen. Efter kritiken har Camilla Läckberg lyssnat igenom programmet och står fast vid sin kritik:

”Dina ord kan väljas med betydligt mer omsorg. (...) Och det var ju ett moget svar i debatten. Där avstannade totalt all min lust att vilja föra en debatt med dig om detta. Jag har lyssnat nu och min åsikt har inte ändrats. Ordet ’hora’ är inte acceptabelt när så många kvinnor samtidigt kämpar för att det ordet ska tvättas bort som epitet om kvinnor”, skriver hon.

Rebecca & Fiona: ”Du hänger ut en kvinna”

Debatten har sedan fortsatt i kommentarsfältet. Där har även Little Jinders vänner och kollegor, Rebecca och Fiona skrivit ett inlägg från sitt officiella Instagram-konto:

”När du väljer att hänga ut en ’kvinna’ såhär och citera den ur sitt sammanhang skapar du en plattform för dina ’Followers’ att spy ur sig fett elaka saker mot en ensam tjej som bara försöker leva. Det blir helt enkelt mobbing och de tror jag inte du heller tycker är bra för systerskapet. Det finns tyvärr ett starkt behov av att trycka ner tjejer som orkat sticka ut och detta är inget som skall uppmuntras eller öppnas upp för.... Lyssna på podden och återkom om du fortfarande inte förstår Josefines humor”, skriver de bland annat och föreslår att fortsätta diskussionen vid ett personligt möte.

Camilla Läckberg har sedan dess publicerat två nya Instagraminlägg, om städning och om en katt.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Kändisbråken i cyberspace

ÄMNEN I ARTIKELN

Camilla Läckberg

Little Jinder

Rebecca & Fiona

Instagram