Stenhård konkurrens när Musiksverige prisas

Rekordmånga verk anmälds till årets Grammisgala

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT
Det är stenhård konkurrens inför Grammisgalan.

Rekordmånga verk har anmälts till årets Grammisgala. Programledaren Magnus Carlson avundas inte Grammisjuryns jobb.

Är Cherries ”Sherihan” mer förtjänt av en Grammis för årets album än Frida Hyvönens ”Kvinnor och barn”, eller Silvana Imams ”Naturkraft”? Är faktumet att ”Då som nu för alltid” är Kents sista album en fördel eller någonting som ligger bandet i fatet när juryn ska säga sitt? Och har Melodifestivalartisterna Samir & Viktor och Frans realistiska chanser att få pris för årets låt?

Frågorna hopar sig inför årets Grammisgala.

Inget lätt jobb

Det är rekordmånga anmälda verk till årets gala. Det verkar göras och ges ut mer musik än någonsin, vilket är otroligt häftigt, säger Weeping Willows-sångaren Magnus Carlson som leder galan tillsammans med rapparen Maxida Märak. Sedan är det alltid svårt med genrebestämningarna. Vad är Weeping Willows för genre, för att nämna ett exempel? Är vi rock? Vi är ju snarare en egen genre. Juryn har inget lätt jobb. Men det är så det ska vara.

Tillsammans med Märak ska Magnus Carlson göra sitt bästa för att Grammisgalan ska bli en seriös och ”värdig” afton.

Det här ser jag lite som att vara toastmaster på ett bröllop, och det har jag varit tidigare. Sedan har jag Maxida vid min sida. Hon är trygg och cool och vi gillar varandra, säger han.

Lades ned

Grammisgalan instiftades 1969 men blev häftigt ifrågasatt bara några år senare när den mystiska gruppen Philemon Arthur & the Dung fick en Grammis i kategorin årets grupproduktion 1972. Att gruppens låt ”In kommer Gösta” premierades med det som skulle vara Sveriges finaste musikpris fick branschen att protestera högljutt. Resultatet blev att Grammisgalan lades ned och den återuppstod inte förrän 1987.

Årets Grammisgala äger rum i Stockholm den 28 februari.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Grammis