Familjen tar farväl av Siewert Öholm

”Han var en vass journalist som drevs av ett väldigt starkt engagemang”

1 av 15
NÖJE

Han ville att det skulle bli ”mäktigt”.

I dag begravdes tv-profilen Siewert Öholm i S:ta Clara kyrka Stockholm.

– Saknaden och sorgen är tung, säger hans fru Gitten Bolin Öholm.

Till tonerna av ”I de levandes land” fördes tv-profilen och debattören Siewert Öholm till sin sista vila under förmiddagen på fredagen.

Begravningsgudtjänsten ägde rum i S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm, en kyrka som tv-profilen ofta brukade gå till.

Redan vid halv tolv på förmiddagen hade vänner börjat anlända till kyrkan och strax innan tolv kom närmsta familjen.

– Som äkta man så har han varit väldigt uppvaktande. Han har varit en kommunikativ människa och engagerat oss i varandras uppgifter hela tiden. Det är väldigt tomt. Saknaden och sorgen är tung, säger hans fru Gitten Bolin Öholm.

”Ville ha det mäktigt”

Siewert Öholm var själv delaktig i planeringen av begravningen och ville bland annat anlita Per-Erik Hallin, en gospelsångare som han var förtjust i. Präst är vännen Bo Brander från Uppsala.

– Han ville ha det mäktigt. Vilka ord var det nu han använde... ja, jag glömmer orden han sa nu men mäktigt. Det skulle vara mäktigt, säger Gitten.

– Det ska bli fantastiskt att möta alla som ringt och som smsat, att säga tack till dem, för det har varit överväldigande. Det ska bli härligt att få dela detta, för han har delat så mycket av sitt liv med dem. Att vi får vara tillsammans så många. Det ska bli en ”celebration of life”, verkligen, det var viktigt för honom. Det var hans uttryck när det gällde begravningsdagen.

I kyrkan fortsatte Bo Brander att berätta om Siewerts egen önskan kring begravningen.

– Redaktören regisserade sin egen begravning med sina söner, Gitten och mig vid sjuksängen. Och jag fick en känsla av att han hade återupplivat redaktionsmöte inför ett program – ”en påa på tre sekunder och så tittar du in i kameran”, sa prästen inför gästerna.

”Våga stå upp”

Den ljusa träkistan var täckt av blommor i rosa och gult. Kyrkan var fylld från första bänkrad till sista och på plats för att säga hejdå fanns vänner och gäster som journalisterna Karin Hübinette och Lars Adaktusson, samt partiledaren Anna Kinberg Batra.

– Det finns många minnen kvar, men de flesta politiker kommer nog minnas en väldigt vass journalist som alltid krävde vassa krav och såg till att han fick dem, och som drevs av ett väldigt starkt engagemang. Sedan är jag också här i dag för att jag är god vän med hans familj, säger Kinberg Batra.

Även författaren Marcus Birro fanns på plats för att säga hejdå till sin vän.

– Siewert blev de sista 6–7 åren en vän som, trots att han inte behövde, tog strider för en när man ställde till med olika grejer. Då var han alltid där. När alla andra vänner backade, så tog han ett steg framåt. Som en vänskaplig livvakt. Han riskerade någonting och för mig är det definitionen av vad vänskap och kärlek är, säger han.

Siewert Öholm dog efter en tids sjukdom den 25 januari i år.

Han blev 77 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM