Leif GW Perssons coronaoro – kan inte skriva

Författaren om rädslan för att bli smittad – och sitt missnöje med Kjell Bergqvist

Leif GW Persson mår dåligt av att sitta i coronakarantän.

Oron över att få covid-19 gör att han inte kan skriva.

– Jag måste ha lugn och ro i skallen. Min hälsa är jävligt dålig i grunden så det är så enkelt att skulle jag få den här skiten blir det ganska allvarligt, säger han till Café.

SAKNAR BARNBARNEN. Författaren och kriminalprofessorn Leif GW Persson mår dåligt av att sitta i sin självvalda karantän. ”Det går åt mycket energi åt att hålla avstånd”, säger han till tidningen Café.
SAKNAR BARNBARNEN. Författaren och kriminalprofessorn Leif GW Persson mår dåligt av att sitta i sin självvalda karantän. ”Det går åt mycket energi åt att hålla avstånd”, säger han till tidningen Café.

Kriminalprofessorn Leif GW Persson, 75, sitter i självvald karantän sedan i mars. Men han mår dåligt av att inte träffar någon. Dessutom gör hans dåliga hälsa att han ständigt oroar sig och tänker på att hålla avstånd.

För tidningen Café berättar han om saknaden efter barnbarnen och hur tråkigt han tycker det är att inte träffa någon. Trots att han inte skrivit någon ny bok på fyra år lyckas han inte använda tiden till att skriva nytt.

Jakten inställd

– Det går åt mycket energi åt att bara hålla avstånd och då får man inte den ro i huvudet man behöver när man ska skriva något som kommer ta den ansenliga tid som en roman faktiskt gör. Det kommer bara gå ut över texten, säger han till tidningen.

Han finner glädje i att jaga men även den är inställd på obestämd tid på grund av åttapersonsregeln.

GW är dock mån om att inte klaga för mycket. Han tycker att han ändå är lyckligt lottad under pandemin, jämfört med andra.

”Privilegierad”

– Hade folk haft råd att göra som jag, nämligen att dra sig undan, då hade vi inte haft nån pandemi längre. Men folk måste jobba, de är trångbodda och måste kanske åka kommunalt. Allt det där som jag kan undvika i kraft av att jag lever ett ekonomiskt privilegierat liv, säger han till Café.

 Kjell Bergqvist.
Kjell Bergqvist.

Gillar inte resultatet

Hans böcker om mordutredaren Evert Bäckström blev i våras tv-serie i TV4 med Kjell Bergqvist, 67, i huvudrollen.

GW är varken nöjd med valet av Bergqvist eller resultatet. Själv hade han föredragit en mindre barntillåten Bäckström.

– Alltså… jag menar, han är inte min typ av Bäckström. Han är inget genomgående arselhål. Det är ju mer en familjeanpassad Bäckström eller vad man ska kalla det, säger Leif GW Persson till Café.

Publisert:

LÄS VIDARE