Stjärnor samlas för att stötta musikbranschen

Av:  TT

I kväll samlas Lars Winnerbäck, Zara Larsson, Miriam Bryant och Tomas Ledin för att visa sitt stöd för musikbranschen på TV4-galan "Don't stop the music".

Efter snart ett helt år med coronapandemin är varje initiativ för att stötta den krisande svenska musikbranschen viktigt. Det tycker Martin Stenmarck, som leder kvällen tillsammans med Sarah Dawn Finer.

– För mig personligen så är det så många i min närhet som har drabbats hårt. Om det här får fortsätta ett tag till så ser jag inte riktigt hur den musikscen som jag har vuxit upp med kan finnas kvar när pandemin väl är över, säger han.

"Näst intill näringsförbud"

Initiativtagare är Stenmarcks bror David Stenmarck, som nyligen startade insamlingsstiftelsen Svenska Musikfonden. Tanken är att fonden ska hjälpa krisdrabbade aktörer i kultursektorn ekonomiskt och upplysa om hur krisen slår mot branschen.

– Scentekniker, ljud- och ljustekniker, alla kreatörer som skapar kultur. Det är näst intill näringsförbud för dem nu. Själva manifestationen ska visa hur ekosystemet ser ut och vilka effekter det här får. Folk blir förvånade när man berättar att det är flera hundra tusen människor som berörs, säger Martin Stenmarck.

Han föredrar att kalla "Don't stop the music" för en manifestation, snarare än en insamling.

– Det blir inte det klassiska upplägget när man har ett telefonnummer som ringer in. Det här är en mer långsiktig grej. Men självklart är det vi önskar mest att folk kan tänka sig att hjälpa till och swisha, säger han.

Resa i musikhistorien

På galans scener uppträder flera artister från den svenska musikeliten i olika konstellationer. Man har samlat namn som First Aid Kit, Benjamin Ingrosso, Tommy Körberg och Molly Sandén.

– Jag tycker att det är unikt. Det här visar vilken uppslutning det har fått. Vi får helt enkelt inte in fler på våra två timmar. Vi har valt greppet att göra det här till en resa genom den svenska hitlåthistorien samtidigt som vi berättar om vilka fina kulturtraditioner vi har som nation, säger Stenmarck.

"Don't stop the music" direktsänds i TV4 med start klockan 20.

Publisert: