Denzel Washington

Denzel Washington: ”Bryr mig inte längre om vad folk tycker”

Hollywoodstjärnan om nya filmen, sin tro och sina barn

Av: 

Magnus Sundholm

Denzel Washington.
Denzel Washington.

NÖJE

HOLLYWOOD. Denzel Washington är känd för stenhårda roller i ”Training day”, ”Man on fire” ”The equlizer” och ”The book of Eli”.

I samband med lanseringen av Sverige-aktuella ”The little things” avslöjar han en annan sida.

Den religiösa.

– Jag har nått en punkt där jag inte längre bryr mig om vad folk tycker när jag pratar om min själsliga resa, säger han.

Den som följt Denzel Washingtons filmkarriär har kanske anat åt vilket håll han lutat i trosfrågor. Han har dragits till figurer som inte sällan gör motbjudande saker men som under historiens gång får en chans att göra bättre – under stort uppoffrande.

”The little things”, som visas på streamingtjänster, bryter inte det mönstret.

Son till pastor

– Min rollfigur söker lösningar på utsidan när svaren finns på insidan, säger Denzel om historien där två poliser jagar en seriemördare.

– I den värld vi lever i just nu är det med honom som med mig; om vi inte har något själsligt ankare driver vi iväg åt det håll vinden blåser. 

Som Hollywoodbevakare har undertecknad träffat Denzel flera gånger under hans långa karriär. Aldrig tidigare har New York-sonen till en pastor och en gospelsångerska pratat i de här termerna.

Denzel Washington och Jared Leto i ”The little things”.

Virusvågen tycks ha fått honom att tänka om. 

– Länge oroade jag mig över vem jag riskerade att förolämpa, att somliga kanske inte var troende eller att jag skulle förlora fans om jag uttryckte mig på det här sättet. Nu är jag orädd och bryr mig inte. Jag får leva med konsekvenserna resten av mitt liv – vilka de än blir.

Blev inspirerad av motspelarna

Denzel, 66, befinner sig i New York. Han har paus från en filminspelning, och tar emot på zoom.

– Det var sträckläsning, säger han om beslutet att hoppa på John Lee Hancock-regisserade ”The little things”.

I filmen spelar Denzel en landsortspolis som slår sig ihop med en Los Angeles-kollega i jakt på en seriemördare. Under utredningens gång grävs tidigare synder fram som riskerar att få ödesdigra konsekvenser.

– Jag gillade att bilden av skuldfrågan ändras. Det var annorlunda och långt ifrån förväntat, säger Denzel.

Landsortspolisens kollega porträtteras av Rami Malek (”Bohemian raphsody”) medan den huvudmisstänkte görs av Jared Leto (”Dallas buyers club”).

– Att sitta bakom förhörsglaset och se de två stångas i tagning efter tagning var höjdpunkten. Båda är på absolut topp. De inspirerade mig. De fick mig att vilja bli skarpare, bättre.

Frågan är om det behövs. Denzel har redan samlat på sig alla priser branschen delar ut, från Oscars till Golden Globe till Tony. I november i fjol kom han på första plats på New York Times lista över de 25 bästa skådespelarna det här århundradet.

– Jag har lärt mig att lycka inte kommer från priser. Jag uppskattar utnämningen och alla som gör listor, men det är inte det jag är här för. Mitt uppdrag kommer mer från Gud. Jag vill använda min förmåga så gott jag kan, dra fördel av varje möjlighet, serva Gud, dela både det bra och det dåliga jag lärt mig och bli en mentor för unga filmmakare.

Han minns ett gott råd han själv fick när han ville bredda sig genom att ställa bakom kameran.

Steven Spielberg sa åt mig att stjäla. Han sa, ”Alla stjäl, Denzel. Men stjäl från de bästa”.

Vill komma närmare Gud

I dag regisserar han ”Journal for Jordan”, ett drama baserat på en bästsäljare med samma titel.

– Så det är det jag gör nu. Jag ser om gamla favoritfilmer som ”Gudfadern”, ”Seven” och ”När lammen tystnar” och stjäl tagningar.

Han skrattar belåtet.

– Jag kommer garanterat att stjäla av Spielberg.

Krisar det kan han alltid rådfråga sin familj. Sonen John David är med filmer som ”BlackkKlansman”, ”Malcolm & Marie” och ”Tenet” redan etablerad skådis.

– Hans syster, min dotter Katia, producerade ”Malcom & Marie”, så han jobbade med henne. Min andra dotter, Olivia, är en briljant skådespelerska och min yngste son, Malcolm, är regissör. Så alla våra barn är i branschen.

Olivia gör ett kort inhopp i ”The little things”.

– Hon är med i en scen. Det är när jag kommer in i bevisrummet och hon säger åt mig att vänta och ställa mig i kö, som alla andra.

Stoltheten lyser igenom när han pratar om barnen. Men han tar inte åt sig äran.

– Det är min frus förtjänst, säger han om Pauletta Washington som han gifte sig med 1983 och som tidigt tog huvudansvaret för familjen medan han lade all kraft på karriären.

– Hon har verkligen gjort ett bra jobb med dem.

Denzel Hollywood-debuterade 1977 och steg snabbt i graderna. Än i dag tillhör han branschens mest eftertraktade stjärnor.

– Jag är glad över mitt jobb, men det är inte det som ger mig lycka. Min styrka kommer inte från arbetets frukter. Den kommer från att se min vackra familj, se barnen och min fru göra enastående saker på egen hand.  

Framöver räknar han med att karriären till viss del kommer att få stå tillbaka.

– Min själsliga resa handlar om att vara närmare Gud, att gå med Gud. Det är mitt uppdrag för resten av livet.


Denzel Washington om...

...vad han själv tittar på:

– Jag följer knappt några tv-serier. Jag ser mer dokumentärer och har trillat dit på dem som Netflix har. Nyheter på tv har jag svårt för. Det är mer åsikter än nyheter.

...sitt tv-rum:

– Jag har byggt en ”man cave”. Jag har superljud, min datautrustning, gigantisk plattskärm. Allt är inom räckhåll och kan justeras med ett knapptryck.

...det han lärt av riktiga detektiver:

– De kan prata om någon som fått huvudet avhugget medan de äter en lunch-macka. Och de har alltid ett helt gäng fall de arbetar med parallellt. 

ANNONS

Fynda bland snygga klänningar, kappor och mycket mer - nu till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Catherine Zeta-Jones: Vi kan inte prata politik hemma

ÄMNEN I ARTIKELN

Denzel Washington

Film

Jared Leto

Rami Malek