Sean Connery död

Sean Connerys sista tid i livet – led av demens

Änkan Micheline Roquebrune: Han fick sin önskan uppfylld

Av: 

Rosanna Berg

NÖJE

James Bond-legendaren Sean Connery dog stillsamt på Bahamas.

Nu berättar hans fru om den sista tiden.

– Han led av demens och det tärde på honom. Han fick sin sista önskan att få glida iväg utan krångel, säger hon till Daily mail.

Sean Connery dog stillsamt i sin sömn, precis som han önskade. Det berättar hans fru sedan 45 år tillbaka Micheline Roquebrune, 91, för Daily mail.

– Det var inget liv för honom. Han kunde inte uttrycka sig själv den senaste tiden. Åtminstone dog han i sömnen och det var så fridfullt. Jag var med honom hela tiden och till slut gled han iväg. Det var det han önskade, berättar hon.

Hon berättar även att han var sjuk den sista tiden i livet.

– Han led av demens och det tärde på honom. Han fick sin sista önskan att få glida iväg utan krångel.

Micheline Roquebrune och Sean Connery 2009.

Erbjuden rollen som Gandalf

Sean Connery var bosatt på New Providence Island i Bahamas tillsammans med sin fru. Han började dra sig tillbaka från rampljuset 2003 efter sin sista filmroll som äventyraren Allan Quatermain i ”The league”. Han gjorde däremot två röstroller efter det, den ena i James Bond-spelet ”From russia with love” 2005 och den andra i den animerade filmen ”Sir Billi” från 2012.

I en tidigare intervju har han berättat att han blivit erbjuden rollen som Gandalf i ”Sagan om ringen” men att han tackade nej då han inte förstod manuset.

Jaws beach på New Providence Island.

”Skyfall”-regissören Sam Mendes ska även haft Sean Connery i åtanke som rollen Kincaid i Bond-filmen. Men han ska senare kommit på att det kanske var en störande detalj att karaktären spelas av en tidigare James Bond. Rollen gick sedan till Albert Finney.

2008 släppte han självbiografin ”Being a scot” som dels handlade om honom själv men också om Skottlands historia, något som låg honom varmt om hjärtat.

Kampanjade för att stoppa lyxbygge

Sean Connery med sin bok ”Being a scot”.

2014 drogs viss uppmärksamhet till den pensionerade skådespelaren när han bidrog till en kampanj för att stoppa en miljardär från ett stort lyxbygge på Bahamas.

”Save the bay”-kampanjen menade att det fanns risk att förstöra ekologin i området Clifton Bay på ön.

– Vad som helst som stör den naturliga livsmiljön i viken måste undersökas. De måste reda ut det och inte mixtra med den naturliga kustlinjen, sa Connery till tidningen Observer då.

Frun åtalad

2015 stod Connerys fru Micheline Roquebrune åtalad i spanska Marbella för delaktighet i skattebedrägeri då paret sålt en strandvilla och ett lägenhetskomplex som byggts svart på tomten.

Utredarna döpte fallet till ”Operation Goldfinger” som omfattade ytterligare 16 misstänkta. En av dem var Marbellas tidigare borgmästare, skrev The Guardian och Daily mail då.

Utredningsledaren Alfredo Mondeja jagade länge Sean Connery. Men när han till slut hotade honom med att göra en internationell efterlysning skickade Connery in ett dokument på 56 sidor där han förklarade situationen. Därmed ströks han från utredningen.

Ville kremeras på Bahamas

Micheline Roquebrune berättar för Daily mail att Connery uttryckt en önskan om att bli kremerad på Bahamas. Senare kommer det även att hållas en minnesstund för honom. Men än är det inte klart om askan ska spridas på Bahamas eller i Skottland.

Sonen regissören Jason Connery, 57, är bosatt i Lilliesleaf nära skotska gränsen. Han är ledsen men samtidigt tacksam.

– Det är en väldigt svår tid men han har redan blivit överöst med massor av vackra hyllningar och det är väldigt uppskattat. Det är en sorgesam dag för alla som kände och älskade min pappa och en tråkig förlust för alla runt om i världen som uppskattade hans fantastiska talang som skådespelare, säger sonen till Daily mail.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Stjärnorna sörjer Sean Connery

ÄMNEN I ARTIKELN

Sean Connery död

Sean Connery

Bahamas

Sagan om ringen

Sam Mendes

Demens