Vem är Draken i ”Masked singer”? Här är alla ledtrådar

Ledtrådarna, låtarna och panelens gissningar – här är allt om Draken

I ”Masked singer” döljer sig kändisar bakom masker.

Det är upp till en expertpanel och tv-tittarna att gissa vem som döljer sig bakom masken.

Vem är Draken? Här är alla ledtrådar och gissningar.

Draken
Draken

Avsnitt 1:

Var inte med.

Avsnitt 2:

 • Låt: Jessie J:s ”Bang bang”
 • Möjliga ledtrådar: Ett badkar fyllt med guldpengar, trumset, ”Beck Loser”, en spindel, en gurka, tandborste och tandkräm
 • Drakens egen beskrivning:
  – Kalla mig draken och ge mig respekt. Det gör inget om ni är lite rädda om ni inte vet var ni har mig. Kommer man för nära en drake, då kan man bli bränd. Innerst inne är den här draken inte så tuff som den ser ut. Men jag ville inte tacka nej för att jag är feg, det är för att jag är feg som jag tackade ja. Musiken har alltid funnits i mitt liv och jag ville redan tidigt bli artist. Sen kom idrotten in i bilden och då gjorde jag som alla andra, spelade handboll. Men jag fortsatte sjunga. Ni hittar mig på Spotify. Får jag välja blir det helst soul och ballader, jag är inte mycket för rock, förutom på jobbet. Faktum är att mitt drömjobb utförs bäst i rock.
 • Panelens gissningar
  Felix Henrgren: Finns på Spotify, men det där tror jag är en luring för jag tror att det kan vara en poddare och jag tror Herman Kakansson, nej Kakan Hermansson heter hon.
  Pernilla: Det är nån som älskar guld, nån hiphoppare.
  Måns: Jag är inne på hiphop-stuket och drar till med Linda Pira.
 • En sista ledtråd:
  Hur gammal är du?
  – Jag föddes samma år som en brun skandal.
 • Fler panelgissningar:
  Nour: Det blir Maxida Märak.

Avsnitt 3:

Var inte med.

Avsnitt 4:

 • Låt: Newkid – ”Du måste finnas”
 • Möjliga ledtrådar: Styrka: Eldig. Svaghet: Alarmerande. Dagbok. Bert. Radio 114–14. Återvinningssymbol. ”Drakar är inte farliga”. ”Lita aldrig på budord”.
 • Drakens egen beskrivning:
  – Innan jag gick upp på scen skakade min drakkropp av skräck. Tur att jag hade drakhuvud som kunde dölja min panik. Fast jag måste erkänna, jag är tävlingsmänniska. Och nu, när jag ändå är här, varför inte satsa på vinst? Ni ser mig som en drake, men jag är lika mycket skorpion. Folk gillar inte oss, tycker att vi är elaka och bestämda. Och jag säger det jag tycker och tänker. Ibland innan jag ens hinner tänka efter. Min nuvarande karriär började som kommentator, och det var allt fler som följde. Fast jag såg ut som Berts kompis. En tidningsdrake hörde av sig och gav ett socialt jobb jag verkligen likeade. Dessutom fick jag kontrakt med Bonniers. En stor dröm gick i uppfyllelse när jag fick prata politik på bästa sändningstid. Men det var tur att inte mina förslag gick igenom. Kanske har jag inte alltid varit guds bästa barn, jag har nog brutit mot ett och annat budord. Men jag har också skapat nya. Och det har gett mig många apostlar. Hör mina ord, du ska inte ha andra idoler vid sidan av draken.
 • Panelens gissningar:
  Pernilla Wahlgren: Gurkan, då var vi inne på Västerås och nu kom det fram sportig. Jag vet att den här tjejen har spelat handboll tidigare. Så min gissning är Johanna Nordström, komikern.
  Måns Zelmerlöw – Jag gick lite på rösten, att du sjunger så fruktansvärt bra. Så jag gick på Kristin Amparo.
  Nour El-Refai – Det är så otroligt vackert, och otroligt ömt så jag börjar nästan böla bara av att prata om det. Det är jättefint, jag tror att Johanna Nordström är rätt gissat.
  Felix Herngren – Man kan ju tro att det är Johanna Nordström men hon står ju på scen jätteofta. Det här är en person som är blyg, så det kan inte vara det. Däremot är Kakan blyg. Kakan Hermansson.
 • En sista ledtråd: En tatueringsnål.

Avsnitt 5:

Var inte med.

Avsnitt 6:

 • Låt: Miriam Bryants ”Passa dig” och Aviciis ”Addicted to you”.
 • Möjliga ledtrådar: Bilkörning, guldmynt, Hawaiikrans, ljud från en säl, negativa kommentarer i sociala medier
  Hellenius: Det här vet vi så här långt. Du är en person som säger precis vad du tycker, du har jobbat som kommentator, du har brutit mot budord och hittat på helt egna.
  – Den här drakdräkten ger mig en pondus jag aldrig haft på scen. Och när det gäller min hemlighet om vem jag är så är den svårare att lista ut än vad ni anar. Nu är jag med i racet igen. Frågan är, vem kan slå den här draken? Som de flesta drakar är jag en riktigt dålig förlorare. Tur då at det går så bra för mig. Ni som tror att jag har varit på väg utför, kolla bara på min förmögenhet. Rena skatteparadiset. Vi fyrbenta varelser måste hålla ihop, hos mig har det bott både hästar, hundar, hamstrar och fiskar. Men jag saknar en favorit, från mitt förflutna. Många har åsikter om mig, en del tror säkert att jag är skitjobbig, och det stämmer ju, men jag tänker inte stava till förlåtelse. Inte den här gången. Jag har en speciell relation till polisen. Jag vet inte om de gillar allt jag twittrar om dem. 
 • Panelens gissningar
  Måns Zelmerlöw: Det har varit lite radiokänsla, jag tänker ”Morgonpasset”, jag tänker Hanna Hellquist.
  Nour El Refai: Guldpengar, det kanske är nån som har vunnit guld, skatteparadis, jag tänker på Monaco och sälen, jag tänker på Anja Pärson, hon gjorde sälen mycket känd.
  Felix Herngren: Jag börjar känna, är detta en man? Det finns ju pitchinstrument och grejer. Jag känner igen de där glittriga skoterkängorna, det är Kalle ”Sälen” Moraeus. Han kör ofta skoterkängor privat, han sjunger väldigt bra, ganska ljus röst.
  Pernilla Wahlgren: Jag tror fortfarande på Johanna Nordström, men Anja Pärson var väldigt bra för sångrösten påminner om Anja Pärsons talröst. Men på Johanna Nordström-spåret så har hon gjort en show som heter ”Ring polisen” och hon gillar poliser.
 • Fler ledtrådar, två sanna och ett falskt påstående:
  – Jag har ätit lunch med världens bästa fotbollsspelare.
  – Jag har haft Ingemar stenmark som barnvakt.
  – Jag har arbetat på en swingersklubb.
 • Ledtråd inför andra låten:
  – Sen urminnes tider har den här draken inte ens vågat sjunga för sina nära och kära. Men ingen minns en fegis och det är därför jag är här. Nu ska jag visa vad jag brinner för. För jag måste erkänna att vara drake är beroendeframkallande.

Avsnitt 7:

 • Låt: The Arks ”It takes a fool to remain sane”
 • Möjliga ledtrådar:
  Styrka: uppriktig
  Svaghet: dålig förlorare
 • Ledtrådar från maskerad person som känner Draken: väckarklocka, bibeln
  – Själv platsar jag tydligen inte i det här programmet, trots att min låtsasbror faktiskt tillhör ledningen och jag själv är son till den högste. Men nu ska det inte handla om mig, tyvärr, utan om draken. Och visst passar hon i dräkten. Hon är skoningslös och om jag känner henne rätt kommer hon stå högst upp på prispallen till slut. Nånting stort och avgörande måste ha hänt i hennes liv runt 2010, kanske var det en krasch av nåt slag för hon verkar inte minnas nånting som hände innan dess. En sån här varelse passar inte in i alla miljöer. Vi gick på pub tillsammans i glada Hudik och jag har aldrig sett nån se så deppig ut. Hon sicksackade sig fram och hade bara ett mål i sikte, hotellrummet. men det finns en plats där hon verkligen passar in, scenen.
 • Panelens gissningar på personen som pratade om Draken:
  Måns Zelmerlöw: Det var en bibel väldigt tydligt, jag tänker Messias, jag tänker Messiah Hallberg.
  Pernilla Wahlgren: Så hade han en väckarklocka i ansiktet och han kör morgonradio. Och är urkul.
 • Panelens gissningar
  Pernilla Wahlgren: Jag står fast vid Johanna Nordström, hon har ”Ursäkta”-podden, den har hon inte med Messiah Hallberg, men det kanske finns en koppling.
  Nour El Refai: Om det är Johanna Nordström så kan personen i inslaget vara en komiker som hon har turnerat med. Jag vet också att Johanna gick in i väggen lite när hon skulle göra en stå upp-turné, men jag vet inte när det var dock.
  Måns Zelmerlöw: En tjej vars mamma är artist och jag tror att hon kanske har gjort ”Let’s dance” och hon pratar om att hon tidigt ville bli artist. Jag tror att Felicia Book är inte en dum gissning.
  Felix Herngren: Jag fick lite Lisa Nilsson-vibbar nu, på sången. Hade möjligen lite mer pressad röst.
 • Fler ledtrådar
  Draken räcker över ett drakägg med en ultraljudsbild till Felix Herngren.

Avsnitt 8:

 • Låt: Jessie J – ”Mama knows best”
 • Möjliga ledtrådar: 
  Temperament, bild på Anders Jansson i ”Let’s dance”. 
 • Ledtrådar som Draken säger: 
  – Mycket konstigt har man hört bakom masken. Jag kan ha sagt en del om Måns, så det är klart att han får säga saker om mig. Mitt mål var att inte åka ut först. Nu vill jag ta hem pokalen. Tävlingsdräkten har blivit en del av mig och den som har presterat på ett sätt jag inte trodde var möjligt. Det här är inte min gren, men nu vill jag inte missa finalen. Den här drömmen får inte sluta här. 
 • Panelens frågor:
  Måns Zelmerlöw: Vad är det specifikt som du har sagt om mig?
  – Jag kommenterade dig när du kommenterade. 
  Pernilla Wahlgren: Jag tänker att det kan vara en supermorsa med många barn, Mia Parnevik. Har du många kända människor i din familj?
  – För mig är de kända, men kanske inte för er.
 • Panelgissningar:
  Pernilla Wahlgren: Då sprack det, då är det ju inte Mia Parnevik. 
  Nour El Refai: Någon som är aktuell i ”Let’s dance” och som postar väldigt mycket om det på sociala medier är ju Keyyo. Hon känns rätt i ålder, det känns som att det är en ung person. 
  Måns Zelmerlöw: När jag kommenterat, då tänker jag Eurovision. Carolina Norén kommenterar också Eurovision fast på Sveriges Radio. 
  Felix Herngren: Just den där ultraljudsbilden som jag fick förut, något med barn. Det finns en kvinna jag har spelat in en serie ihop med där hon skulle ha barn, och det är Petrina Solange.

AVSNITT 8: DRAKEN AVSLÖJADES

Ledtrådarna förklarade:

 • Vi såg en musikvideo med artisten Beck – det är ju polismannen Beck som är Johannas idol, och det drömjobbet utför han i rock. 
 • Draken har skapat egna budord – det gjorde Johanna i ett humorprogram i P3.
 • Johanna har pratat politik på bästa sändningstid – i programmet ”Parlamentet”. 
 • Karriären började som kommentator – Johanna blev känd för sitt Twitterkonto där hon bland annat kommenterade Melodifestivalen. 
 • Vi såg siffrorna 114 14. Det är numret till polisen och Johannas show heter just ”Ring polisen”.
 • Komikern Anders Jansson syntes på bild. Johanna har imiterat hans karaktär Tiffany Persson.
 • Kollegan och turnékompisen som berättade om Johanna var komikern Messiah Hallberg.

Artikeln uppdateras kontinuerligt för varje gång nya ledtrådar nämns i programmet om vem som döljer sig under masken.

Publisert:

LÄS VIDARE