”Hur skulle du själv känna om du skulle hångla upp dina arbetskamrater?”

Evin Ahmad om ”Snabba cash”, svartsjukan och drömmen om Hollywood: Det började ringa redan när trailern visades

Evin Ahmad.
Evin Ahmad.

De flesta känner nog igen henne från SVT-serien ”Vår tid är nu”.

Men med huvudrollen i Netflix-serien ”Snabba cash”, är Evin Ahmads tid verkligen just nu.

– Är det någon gång man ska slå internationellt är det nu. Utländska agenter hörde av sig så fort trailern började visas, säger hon.

Egentligen har Evin Ahmad, 30, redan ett antal mindre genombrott bakom sig.

Som 15-åring fick hon rollen som Yasmine i Daniel Wallentins filmversion av Jonas Hassen Khemiris hyllade och bästsäljande roman ”Ett öga rött”. En banbrytande bok i sin komiska skildring av hur det är att vara svensk med invandrarbakgrund.

– Fast man tänker inte så när man är 14-15 år, utan mer ”oj, nu kan man se mig på bio”. Jag gillade filmens form, färgerna, hur den var snabbt klippt, men var kanske allra mest glad att få vara med – och så var det så jag kom på att jag ville bli skådis, säger Evin när hon tänker tillbaka på den tiden.

Och hon blev skådespelare. Redan på andra försöket kom hon in på Stockholms dramatiska högskola. Och ett slags andra genombrott kom 2017 när hon efter några år på Folkteatern i Göteborg, Guldbaggenominerades när hon gjorde sin första huvudroll i en film i Rojda Sekersøz ”Dröm vidare”.

– Det var inte så många som såg filmen, men mycket hände då. Jag började göra huvudroller på teatern. Det var också min roman, ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar”, som kom då. Och ”Sommar”-prat i radion.

Började äta kött

Och även om Evin kanske inte tycker att birollen som Carmen – hon som jobbar i köket och älskar kött i tredje säsongen av ”Vår tid är nu” – är det allra mest utmanande hon har gjort, går det inte komma ifrån att serien sågs av ungefär två miljoner per avsnitt. Och att rollen faktiskt skulle få en viss betydelse för Evins personliga livsstil.

– Jag var vegetarian då när vi spelade in serien. Men Carmen jobbade hela tiden med kött, allt såg så snyggt ut och luktade så otroligt gott, till sist blev jag sugen på kött. Jag beställde en fet köttbit, en ryggbiff på en italiensk krog. Jag vet man ska tänka på miljön, men… nu äter jag kött (skratt).

Evin Ahmad i ”Snabba cash”.
Evin Ahmad i ”Snabba cash”.

Nya rollfigurer

Rollen i ”Snabba cash” har också skapat ett nytt intresse, techvärlden.

En kort bakgrund först:

Jens Lapidus skrev 2006-2011 tre banbrytande böcker om en ny slags kriminalitet i Stockholms undre värld, som sedan blev tre minst lika framgångsrika filmer 2010-2013. För såväl regissörerna Daniel Espinosa, Babak Najafi och Jens Jonsson som skådespelarna Joel Kinnaman, Matias Varela, Dragomir Mrsic, Fares Fares, Martin Wallström och Aliette Opheim har det lett till internationella karriärer.

Tv-serien ”Snabba cash” har helt nya rollfigurer och utspelas ett tiotal år senare.

Persongalleriet är stort, men tre huvudpersoner är Leya (Evin Ahmad), ensamstående mamma, servitris och kaxig förortstjej med storslagna drömmar. Salim (Alexander Abdallah), förortskille och torped som försöker frigöra sig från de kriminella nätverken. Och Olle Sarris rollfigur Tomas Storm, den stenrika entrepenören som blir intresserad av Leyas förslag till ett startup-bolag i techbranschen.

”Han var den enda som skrattade”

Regissören till tv-serien ”Snabba cash”, Jesper Ganslandt, hade Evin lite grand som hon säger ”connectat” med bakom kulisserna på Guldbaggegalan.

– Jag drog något skämt och han var den enda som skrattade. Ett par veckor senare ringde min agent och sa jag skulle läsa ett manus och att det var huvudrollen Leya jag skulle provfilma för.

– Jag fascinerades av de två olika världarna Leya befinner sig i. Hur hon är på förskolan med sin son och hur hon är annorlunda med Tomas Storm i den miljön. Jag har nog aldrig sett en klassresa gestaltas på det sättet i en svensk kontext. Det blir väldigt spelbart. Det är en underbar roll.

– Direkt jag kom in i rummet för provfilmningen började jag prata om vad jag ville göra med Leya. Det bara var som att jag skulle göra den här rollen.

Evin Ahmad.
Evin Ahmad.

Evin är uppvuxen i stockholmsförorten Akalla, hon bodde där tills hon var 21 år. Hennes föräldrar hade kommit från Irak (pappa) och Syrien (mamma). Båda är kurder. Vanlig arbetarklass. Pappan har alltid haft ett stort film- och teaterintresse. Evin är den första i familjen som skaffat sig högskoleutbildning.

Inför scenerna med Olle Sarri som entrepenören som ska satsa pengar i Leyas start up-projekt, förberedde sig Evin grundligt. Gick en kurs på amerikanska universitetet Stanford. Träffade entrepenörer, investerare och folk från Handelshögskolan. Och har på köpet blivit intresserad och investerat i en del techaktier.

Hur tror du en tv-serie som ”Snabba cash” påverkar dem som lever i den förortsmiljö som skildras?

– När vi filmade var det viktigt för oss att visa respekt för de som bor där. Man vet ju inte om de varit med om skjutningar och vilka trauman det skapat. Vi förstod att ”Snabba cash” är jättejättestort. Många var väldigt nyfikna. Sedan finns det ju en ganska stor debatt om hur gangsterrapen har påverkat, men jag vet inte… kriminalitet har alltid funnits. Jag tror ingen blir kriminell av att se ”Snabba cash”, huvudpersonerna vill ju bort från det livet.

Hollywood lockar

Evin är medveten om att ”Snabba cash” är tv-serien som också kan ta henne ut i den stora filmvärlden.

Utländska agenter började höra av sig så fort trailern började visas. Hon har ”momentum”, som de säger i idrottsvärlden. Och Hollywood lockar, om det är rätt projekt. Andra stora filmländer som Frankrike, England, Spanien och Tyskland lockar också.

– Det är ju absolut en möjlighet när man nu når så många människor, i 190 länder.

Ardalan Esmaili.
Ardalan Esmaili.

Privat lever Evin sedan flera år tillbaka med skådespelarkollegan Ardalan Esmaili, 35. Han är just nu aktuell i SVT-serien ”Snöänglar” och har tidigare setts i bland annat ”Gråzon” och ”Rebecka Martinsson”. Paret träffades under arbetet med ”Hamlet” på Folkteatern i Göteborg och ”X” på Unga Klara i Stockholm.

– Det är bara en fördel att ha samma yrke. Vi ser det mer som en passion än ett yrke och att dela den passionen gör mycket för relationen. Enda nackdelen i så fall är att det går bra för oss båda, vi har varit ifrån varandra mycket, men vi får anpassa livet efter det.

Svartsjuk

I sitt ”Sommar”-prat för fyra år sedan berättade Evin om hur svartsjuk hon var när pojkvännen gjorde den ena heta kärleksscenen efter den andra i danska filmen ”Charmören”, där han spelade en iranier som försökte få uppehållstillstånd i landet genom att bli ihop med en danska. Nu säger hon:

– Vi hade precis blivit ihop, då blir man lite… ja, vad tycker du själv, som har sett de intima scenerna i den filmen? (skratt)

När hon och Alexander Abdallah nu tumlar runt i sängen i ”Snabba cash”, har de haft en intimitetskoordinator med under inspelningen. Att prata om rollfigurernas sexualitet innan inspelningen, gör allt mycket lättare, tycker Evin.

– Vi är båda avklädda i våra intima scener, men det känns inte som en big deal.

– Det som ser hett och äkta ut, är bara koreografi. Men ibland är det ett jävla konstigt jobb vi har. Hur skulle du själv känna om du skulle hångla upp dina arbetskamrater efter lunch?

Evin Ahmad i samtal med Aftonbladets Jan-Olov Andersson.
Evin Ahmad i samtal med Aftonbladets Jan-Olov Andersson.
Evin Ahmad.
Evin Ahmad.

Evin Ahmad om…

… ”Snabba cash” som böcker och de tidigare filmerna:
– Jag har fortfarande inte läst böckerna. Men det jag tycker är häftigt med Jens Lapidus värld är att det handlar om ett Stockholm i dag. Om unga människor, inte bara kriminaliteten har gått ned i åldrarna, de är även yngre i entrepenörsvärlden. Daniel Espinosas film minns jag att jag upplevde som väldigt autentisk, som något man då inte sett i svensk film. Och att Joel Kinnaman och Matias Varela var väldigt bra.

… vad Leyas start up-projekt i ”Snabba cash” egentligen går ut på:
– Vi tänkte ganska mycket på det och är medvetet lite halvluddiga. Det viktiga är att man ska fatta att hon är ute efter att tjäna pengar. Hade vi presenterat en tydlig idé, hade säkert redan någon kommit på den.

… franska storfilmen ”Girls of the sun” (2018), där hon spelar kurdisk frihetskämpe:
– Det var skitroligt. Både att gå på röda mattan i Cannes och så lärde Jag mig jättemycket av att jobba med ett internationellt team. Jag gillar kvinnor som tar plats och blev god vän med båda stjärnorna, Emmanuelle Bercot och Golshifteh Farahani. Sedan blev tyvärr några scener med mig bortklippta eller nedkortade.

Lukas Løkke och Evin Ahmad. Ahmad gör rollen som Apollon-soldaten Kira i säsong två av "The rain". Pressbild.
Lukas Løkke och Evin Ahmad. Ahmad gör rollen som Apollon-soldaten Kira i säsong två av "The rain". Pressbild.

… danska tv-serien ”The rain” med henne och Alba August:
– Den har ju också gått på Netflix och då skriver folk till en från hela världen. I Turkiet hade den 30 miljoner tittare. De älskar serien. Efter Sverige har jag mest följare i Sydamerika, allra mest i Brasilien.

… kommande Viaplay-serien ”Max Anger – With one eye open”, en konspirationshistoria:
– Den är färdiginspelad, vi var i Litauen, Ukraina och lite i Sverige. Min rollfigur är svensk-rysk, är ihop med Max Anger, som spelas av Adam Lundgren. Jag tog ryskalektioner samtidigt som jag förberedde mig för ”Snabba cash”. Roligt att lite grann få lära sig ett nytt språk.

Publisert:

LÄS VIDARE