Hasse Alfredson död

Hans Alfredson är död

Familjen: ”Tack till alla ni som hjälpt till den här tiden och till er som tittat, lyssnat och skrattat genom åren"

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Hans Alfredson är död.

Den folkkära regissören och författaren blev 86 år.

”Tack till er som tittat, lyssnat och skrattat genom åren”, hälsar familjen i ett uttalande.

Den folkkära författaren, regissören och underhållaren Hans ”Hasse” Alfredson är död.

Han avled idag på Danderyds sjukhus utanför Stockholm, bekräftar hans närmaste familj för Aftonbladet under söndagen.

– Vi har skickat ett längre meddelande till TT och det är det meddelande som vi vill att alla journalister tar del av. Vi vill inte lämna några övriga kommentarer eller detaljer, säger Hasses dotter Sofi Landström.

– Han dog för ett par timmar sedan, säger sonen Daniel Alfredson till TT under den tidiga söndagskvällen och säger att Hasse varit intagen på sjukhuset i några dagar.

I uttalandet till nyhetsbyrån TT berättar familjen att Hasse Alfredson ville att det ska stå ”Log och dog” på sin gravsten.

På gravstenen: ”Log och dog”

Familjen skriver:

"Nästan sant blev det som du ville att det skulle stå på din gravsten: "Log och dog". Tack till alla ni som hjälpt till den här tiden och till er som tittat, lyssnat och skrattat genom åren".

Hasse Alfredson blev välkänd och folkkär redan på 60-talet, i första hand genom sitt nära samarbete med Tage Danielsson, som dog 1985, duon hasseåtage och radarparets nöjesföretag Svenska Ord AB.

Med revyer som ”Gula Hund” och ”Gröna Hund”, som regissör till filmer som ”Den enfaldiga mördaren” och ”Ägget är löst” manusförfattare till ”Äppelkriget” och Picassos äventyr”, med barnvisor som ”Blommig falukorv” och tack vare skådespelarinsatser i allt från ”Att angöra en brygga”, ”Utvandrarna” och ”Den allvarsamma leken” till ”Dunderklumpen” och ”Luftslottet som sprängdes” cementerade Alfredson sin plats i den svenska underhållningshistorien.

Kände att han förlorat sin fantasi

Men 2012 berättade Hans Alfredson i en intervju med Aftonbladet att han kände att han förlorat sin fantasi. Då 80 år gammal spekulerade han i att han började få Alzheimers.

– Jag tror att jag försvinner in i alzheimer eller någonting. Det är mycket möjligt att det är så, sa han i intervjun och fortsatte:

– Jag har en massa sjukdomar och tar en massa mediciner. Jag tror att det är tio olika tabletter varje morgon. Jag orkar inte berätta om mina sjukdomar men det är för en massa olika saker som jag tar tabletterna.

”Keep swinging!”

Året därpå var han piggare när han fick motta ett hederspris på Guldbaggegalan.

– Juryn har visat gott förstånd, skämtade han i sitt tacktal.

Jag ska fira genom att gå hem med min hustru. Jag har varit här många timmar. Jag börjar bli lite trött nu, sa han efteråt.

I maj var Hasse Alfredson på Gösta Ekmans begravning. Det var också sista gången som vännerna Tommy Körberg, 69, och Johan Rabaeus, 70 träffade honom.

– Jag satt bredvid honom och Gunilla, men jag tror inte att han kände igen mig. Man såg på hela honom... han har varit dålig i flera år, säger Tommy Körberg.

– Jag träffade honom på Göstas begravning. Då var han där och då mådde han inte bra, säger Johan Rabaeus.

Sin sista hälsning till fansen gav han i juni i år i ett mejl till Expressen via dottern Sofi Landström. Via henne hälsade han då att han kände sig ”lite skruttig, vilket är naturligt vid 86 års ålder” och avslutade då med uppmaningen att ”Keep swinging!”

Hasse Alfredson blev 86 år. Han efterlämnar sig hustrun Gunilla, 83, barnen Daniel, 58, Tomas, 52 och Sofi, 49, och flera barnbarn.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

NordicFeel

Publisert:

LÄS VIDARE

Så minns vi Hasse Alfredson

ÄMNEN I ARTIKELN

Hasse Alfredson död

Hans Alfredson (komiker, regissör)

Tommy Körberg