Sesame Streets nya satsning – vill öka kunskaperna om autism

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:

NÖJE

”Sesame Street” har varit ett populärt barnprogram i många år.

Nu slår programmakarna ett slag för mångfalden. I april flyttar den autistiska flickan Julia in i kvarteret.

– ”Meet Julia”-avsnittet är något som jag önskar att min sons vänner hade haft tillgång till när de var små, säger Stacey Gordon, som spelar karaktären, till 60 Minutes.

Julia är ny i kvarteret Sesame Street. Hon är nyfiken och älskar att leka och sjunga. Hon har också autism.

Det amerikanska barnprogrammet, som har sänts i 38 år och blivit en av världens mest kända tv-serier, vill slå ett slag för mångfalden.

Med Julia hoppas man ge barn med autism en karaktär att identifiera sig med. Men man vill också sprida kunskap och öka förståelsen för barn med autism.

Experter ligger bakom Julia

Julia flyttar in i kvarteret den 10 april. Hon kommer att spelas av Stacey Gordon, tidigare terapeut och som också har har en son med autism. Karaktären Julia har utvecklats i samråd med organisationer som jobbar med autism och familjer med autistiska barn.

– ”Meet Julia”-avsnittet är något som jag önskar att min sons vänner hade haft tillgång till när de var små. När han mådde dåligt i skolan hade hans klasskamrater ofta svårt att veta hur de skulle hantera det, säger Stacey Gordon till 60 Minutes.

– Det har varit otroligt roligt att arbeta med programmet och iscensätta allt det positiva jag sett hos barn med autism i mitt arbete, säger hon.

I USA har 1 av 68 skolbarn autism. Enligt Nicklas Mårtensson vid Autism- och Aspergerförbundet, har mellan 12 000 och 13 000 svenska elever autism, räknat på barn från förskoleklass till sista året på gymnasiet.

Publicerad: