Hon har gjort världens längsta Super Mario-broderi

Av: Olle Kvarnsmyr

Publicerad:
Uppdaterad:
Textilkonstnären Elsa Olsson
Foto: Elsa Olsson
Textilkonstnären Elsa Olsson

Det tog tre år för textilkonstnären Elsa Olsson att brodera det 6,2 meter långa verket.
— Det är så mycket minnen i det spelet. Sen är det ju väldigt tacksamt att brodera, säger Elsa

Under utbildningen till textilkonstnär kände Elsa Olson att hon ville göra något udda, något ingen annan hade provat på. Då Elsa hade spelat tv-spel mycket som yngre växte tanken på att brodera en gigantisk tv-spelsbana.
— Anledningen till att jag valde just Super Mario Bros var av nostalgiska skäl, pixelvärlden är ju i princip ett korsstygnsmönster”, säger Elsa.

Foto: Elsa Olsson
Hemma hos textilkonstnären Elsa Olsson

Att brodera en tv-spelsvärld är inte det lättaste. Inte ens för ett superproffs som Elsa. Det tog tre år och oräkneliga timmar för textilkonstnären att skapa verket.
— Under det sista året satt jag ungefär fyra timmar varje dag med broderiet.

Efter att broderiet blev färdigt har det turnerat runt på massor av gallerier. Bland annat fick Liljevalchs konsthall i Stockholm fint broderibesök.
— Det har varit kul att se att så många människor fascineras av det. Allt från äldre som uppskattar hantverket bakom till nostalgiska 80-talister och barn som tycker att figurerna är häftiga, berättar Elsa

Klipp till på en tv-spelsbana

Efter turnén har broderiet kommit hem till Elsa i Jämtland. På grund av platsbrist har broderiet legat i en garderob.

Nu säljer Elsa verket på Tradera till någon med gott om utrymme och en stor önskan att få bryda hemmet eller kontoret med världens längsta Super Mario-broderi.

Publicerad:

LÄS VIDARE