Kritiken mot SVT: Skippa spiktävlingen

Janni Larsson: ”Liknar Robinson”

Av: Louise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Flera deltagare i ”Mästarnas mästare” är missnöjda med spiktävlingen.

Janni Larsson liknar den med Robinson och tycker att SVT skulle ha skippat momentet.

– Det är lite samma känsla som när man gick i lågstadiet och skulle välja fotbollslag och så är det alltid någon som blir vald sist, säger hon till Nöjesbladet.

I söndagens avsnitt av ”Mästarnas mästare” tar sig deltagarna an strategitävlingen ”Hammaren”. En tävling som går ut på att de i turordning ska spika ner varandras spikar. Den vars spik först är nedslagen får minst poäng. Programledaren Micke Leijnegard beskriver momentet som ’en av få tävlingar som tillåter hemliga allianser’.

Innan tävlingen paktas det i buskagen i jakten på immunitet. Efter tävlingen är det märkbart tryckt stämning i huset. Något som Martin Lidberg intygar för Nöjesbladet.

– Det blev lite dålig stämning faktiskt. Det blev en del intriger och viss besvikelse bland deltagarna. Vissa tog det personligt, säger han.

”Är ju inte Robinson”

Nu i efterhand kritiserar flera av deltagarna tävlingen. Däribland Janni Larsson, världsmästare i brasiliansk jui-jutsu som tycker att tävlingen borde tagits bort.

– Jag tycker att det är en tråkig tävling att ha med för den handlar inte så mycket om prestation. Det här är ju inte ett Robinson-program. Det är ju en idrottshyllning och jag tycker att det är tråkigt att blanda in något där man bara vill skapa intriger, säger hon till Nöjesbladet.

Hon tycker inte att tävlingen passar in i det resterande konceptet.

– Den stämmer inte in i känslan av ”Mästarnas mästare”. Det känns som att de flesta tävlingarna håller väldigt hög nivå. Om man ska slå ner en spik så snabbt som möjligt så har det med prestation att göra. Men när vi ska slå på varandras spikar blir det inte kul. Det är lite samma känsla som när man gick i lågstadiet och skulle välja fotbollslag och så är det alltid någon som blir vald sist.

Simmaren Josefin Lillhage uppskattade inte heller tävlingen.

– Jag tyckte att hela tävlingen var jobbig i sig för jag tycker inte om paktsnack. Det var ingen rolig tävling över huvud taget, säger hon till Nöjesbladet.

”Viktigt med strategi”

På SVT säger man att tävlingen inte är där för att skapa intriger.

– Det är vi ointresserade av. Den är för att skapa strategier. I alla idrotter behöver du en strategi för att vinna. Det är viktigt anser vi och därför vill vi ha en strategitävling, säger Anders Wistbacka, projektledare för Mästarnas Mästare, till Nöjesbladet.

Han berättar också att alla tävlingar ska utvärderas.

– Vi lyssnar självklart på den kritik vi får och på vad deltagarna tycker och tänker. Vi har inte gjort utvärderingen ännu så jag vet inte vad den landar i.

Hur ser du på att vissa av deltagarna tycker att det är jobbigt att pakta?

– Man behöver ju inte pakta. Det var inte ett krav. Den handlar om strategi. Du måste samarbeta om du ska vinna över en konkurrent. Det i sig är inget konstigt i sportvärlden men är kanske olika tydligt i olika idrotter, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE