Gratisändringen på Spotify – efter hårda förhandlingar

Foto: DON EMMERT / AFP
Daniel Ek är en av Spotifys grundare.
NÖJE

Är du gratislyssnare på Spotify?

Då kan du snart få vänta ännu längre på att få höra ny musik.

Nu har tjänsten fått till ett avtal med Universal Music efter två års kamp, skriver New York Times.

Spotify har länge legat i hårda förhandlingar med de största skivbolagen om nya avtal. Efter två års av- och påförhandlingar har streamingtjänsten nu kommit överens med det största skivbolaget, Universal music med artister som Drake, U2 och Lady Gaga i sitt stall, om ett nytt avtal, skriver New York Times.

Rätt att blockera albumsläpp

Enligt tidningens källor sänks nu den andel Spotify betalar till Universal från 55 till 52 procent av intäkterna på varje spelning. I gengäld har skivbolaget nu rätt att blockera nya albumsläpp från Spotifys gratistjänst i upp till två veckor, och alltså bara göra låtarna tillgängliga för de betalande användarna.

– Med start i dag kan Universal välja att släppa ett nytt album enbart för våra premiumanvändare i två veckor och erbjuda prenumeranter en chans att upptäcka kompletta verk tidigare, singlelsläpp kommer dock finnas tillgängliga för alla, säger Spotifys grundare och vd Daniel Ek.

Sätter press på Warner och Sony

Varje spelning i tjänstens reklamfinansierade gratisversion ger lägre intäkter, vilket bland annat ska ha varit orsaken till att Taylor Swift plockade bort hela sin låtkatalog från tjänsten 2014.

Avtalet med Universal är ett viktigt framsteg för Spotifys väg mot börsnotering och sätter ytterligare press på Sony Music och Warner att få till sina avtal med tjänsten.

ARTIKELN HANDLAR OM