Cecilia Ehrling: ”Jag var som ett vandrande skelett”

Hon vägde 40 kilo och levde på äpplen.

Samtidigt tränade hon dans på hög nivå.

Nu berättar ”Let’s dance”-profilen Cecilia Ehrling, 32, om kampen mot anorexin.

– Jag var som ett vandrande skelett, säger hon.

Hon var den duktiga flickan som alltid ville prestera. Till slut blev kraven för höga.

I ”Hela kändis-Sverige bakar” berättar ”Let’s dance”-dansaren Cecilia Ehrling om ätstörningen hon drabbades av som 14-åring.

– Jag höll på med dans och tränade jättemycket. Det är en väldigt utseendefixerad sport och jag ville prestera hela tiden. Och just i den åldern händer det väldigt mycket med kroppen. Det var många faktorer som spelade in, säger hon till Nöjesbladet.

Cecilia började kontrollera allt hon åt.

– Jag blev jätte-, jättesmal. Jag spydde aldrig, men jag tricksade med maten och tränade sjukt mycket. Jag kommer ihåg att jag levde på äpplen.

Vägde 40 kilo

Hur mådde du när det var som värst?

– Jättedåligt. Jag vägde 40 kilo och var som ett vandrande skelett. Och mycket annat påverkades, som det sociala till exempel. Jag drog ner ganska mycket på dansen under den perioden och var mycket hemma.

Till slut satte Cecilia Ehrlings mamma ner foten.

– Hon sa att det här går inte längre. Hela familjen blir ju påverkad av det. Jag fick mycket stöttning från familjen, säger hon.

Med läkares hjälp och samtalsterapi blev Cecilia bättre. Efter drygt ett år var kroppen friskare – men de sjuka tankarna fanns fortfarande kvar.

– I ett år var jag väldigt undernärd och underviktig, och efter ytterligare ett år var jag normalviktig igen. Men den där ångesten när man äter vissa grejer hängde ändå kvar i många år, nästan under hela min gymnasietid. Det är mycket mentalt man måste jobba med.

”Skulle aldrig falla dit”

I dag finns nästan inga spår av sjukdomen kvar - trots att Cecilia jobbar med kroppen och syns i tv regelbundet.

– Det är klart, man blir ju exponerad och har ofta lite kläder på sig, men jag vill vara sund. Jag är ju noggrann, men jag skulle aldrig falla dit.

Har du något råd till dem som drabbas av anorexi eller har det i sin närhet?

– Allas sjukdom är ju olika, men de som är runt omkring måste våga sätta ner foten. Sedan är det bara den som är sjuk som kan förändra.

”Hela kändis-Sverige bakar” sänds i TV4 på måndag klockan 20.00.

Publisert:

LÄS VIDARE