Kedjans ”Skam”-kläder kan vara olagliga

Gina Tricot i blåsväder: ”Det kan vara att snylta på något som NRK har skapat”

1 av 2
NÖJE

Gina Tricot har tryckt Skam-citat på sina kläder – utan att ha fått det godkänt av NRK.

Nu kan de bli återbetalningsskyldiga.

– När det görs en större kollektion med citat kan användningen innebära ett olagligt utnyttjande av Skam, säger NRKs advokat Kari Anne Lang-Ree enligt NRK.

Klädkedjan Gina Tricot har börjat trycka upp plagg med citat från den norska serien ”Skam”. Det kan vara olagligt, om det innebär att de missbrukar NRKs rättigheter till serien, rapporterar NRK.

På sina kläder har klädkedjan bland annat tryckt namnen till flera av karaktärerna, och nu bärs T-shirtar runt om i hela norden med tryck som ”Isak+Even”, ”Squad goals - Noora, Eva, Sana, Chris, Vilde”, och ”Hooke?”.

NRK har blivit kontaktad av både nationella och internationella firmor, som vill använda ”Skam” till sina produkter.

– Än så länge har NRK svarat nej på samtliga förfrågningar, säger NRK-advokaten Kari Anne Lang-Ree till NRK.

Kan bli ersättningsansvariga

Men där tog Gina Tricot en genväg, och lanserade flera klädesplagg och citat och uttryck från serien, utan att först kontakta NRK.

– Användning av ett ord, som ”Hooke”, är inte problematiskt, men när det görs en större kollektion med citat kan användningen innebära ett olaglig utnyttjande av ”Skam”. Det kan vara att snylta på något som NRK har skapat och i strid mod goda affärsmetoder. Användningen är i så fall olaglig och Gina Tricot blir ersättningsansvariga till NRK, säger advokaten till NRK.

Hon har nu kontaktat Gina Tricot och väntar på en redogörelse för exakt hur många plagg och modeller som har släppts i norden, skriver NRK.

Gina Tricot-chefen Per-Johan Swartling tycker att citaten är väldigt generella, med ordspråk och uttryck som inte är kopplat till en speciell TV-serie. Men han menar att de har inspirerats av ”Skam”.

– Det var felaktigt av mig att inte ta kontakt med NRK. Men vi menar att det är innanför ramarna för hur man kan uppföra sig, säger Per-Johan Swartling till NRK.

ARTIKELN HANDLAR OM

NRK

Serier