En älskad gentleman som slog hårt

avJens Peterson

Foto: IBL
Roger Moore som 007.

Det finns tre berömda roller med Roger Moore.
Men i mycket verkade han alltid vara den samme. Den överklassige britten med skarpa repliker och elegant charm.
Både som James Bond, Helgonet och Snobben som jobbade. Roger Moore gav den hårtslående gentlemannen ett ansikte.

På 1960-talet upptäckte vi honom först i ”Helgonet”, där han spelade huvudpersonen Simon Templar. En kriminell med gott hjärta, en sorts modern Robin Hood som körde sportiga Volvo P1800 och var lika effektiv i romantik som i slagsmål.
I dag ser den sortens koreograferade boxningsmatcher mest komiska ut, men när tv-serien gick i Sverige då fanns det många som upprördes av det råa underhållningsvåldet.

Han blev så populär att han turnerade i svenska folkparker sommaren 1966 och visade upp sig på scen som många andra tv-kändisar.
Nästa serie blev också en succé. Roger Moore var lorden Brett Sinclair i ”Snobbar mot jobbar” med Tony Curtis. Originaltiteln var ”The persuaders”, och precis som i ”Helgonet” spelade Moore en privatperson som löste fall som poliser eller andra myndighetspersoner inte klarade av.
Men mest känd blev Roger Moore som James Bond. Han spelade agent 007 under fler år än någon annan, i sju filmer under tolv år. Hans debut i rollen var i starka ”Leva och låta dö” 1973, som fick extra skjuts av Paul McCartneys titelsång.
Filmen hade för sin tid häftiga stunts och actionscener, och Bondfilmerna med Roger Moore fortsatte vara påkostade äventyr som ofta utspelades på exotiska platser.

Satsade mer på humor och ordvitsar

Vi som först fastnade för Bond-filmerna med Sean Connery, tyckte ofta att Roger Moore vägde lättare i rollen. Han satsade mer på humor och ekivoka ordvitsar. Hans filmer har inte alltid åldrats så väl. Agent 007 hade ibland problem att hita sin plats i världen och i actionkonkurrensen, när nya och bättre äventyr som ”Stjärnornas krig” och Indiana Jones blev stora framgångar.
Men Roger Moore och hans Bond, James Bond, stod stadig genom allt. En evig perfekt skolad artighetsmaskin med humor lika torr som martinin.
Han hade ett långt skådespelarliv. Redan som 18-åring gjorde han filmdebut när andra världskriget tog slut 1945. Han försökte sig på en karriär både som modell och i Hollywood, men fick en första framgång tillbaka i England med ”Ivanhoe” i tv 1958. Fyra år senare kom ”Helgonet” och blev hans dörröppnare.
Han var tidigt påtänkt som avlösare till Sean Connery när denne tröttnade på att spela 007, men Roger Moore var bunden av tv-serier.
Hans sista James Bond-film blev ”Levande måltavla” 1985 där han kämpade mot Christopher Walken, Grace Jones och ett tunt manus.
Efter åren som 007 la han skådespelandet åt sidan under flera år och även när han gjorde comeback var det i mindre roller och lättare sammanhang. Som mot Spice Girls i ”Spiceworld” 1997.

Adlades 2003

Roger Moore var länge goodwillambassadör för Unicef och mycket engagerad i välgörenhet. Han adlades av drottning Elizabeth 2003.
Han var en skådespelare med sympatisk utstrålning, som hade lätt att skoja om sina berömda roller. Via fjärde hustrun Christina Tholstrup hade han täta kontakter med Danmark och Sverige, och han spelade mot flera skandinaviska skådespelare.
Roger Moores helgon Simon Templar var en snällare version av författaren Leslie Charteris romanfigur. Hans James Bond var den mest lekfulle och komiske av de som gjorts på bioduken. Försökte imponera på chefen M med en espressomaskin hemma i köket.
Roger Moore var bilden av den väluppfostrade britten som kunde rädda världen och förföra flickor, köra allt som uppfunnits och laga quiche.

Det var kanske inte sant, men han var lätt att tro på.

ARTIKELN HANDLAR OM