Oprah Winfrey räddade Jamie Foxx från alkoholen

Uppdaterad 2019-08-20 | Publicerad 2017-05-24

Jamie Foxx belönades med en Oscar för sin rollprestation i filmen ”Ray”.

Samtidigt festade han hårt och levde ett vilt liv.

Och det hade kunnat sluta riktigt illa för skådespelaren – om det inte vore för Oprah Winfrey.

Artisten, skådespelaren och ståupp-komikern Jamie Foxx uppmärksammades stort för filmen ”Ray” (2004), där han spelade huvudrollen som musikern Ray Charles.

Han belönades flerfaldigt: En Oscar för bästa skådespelare, den brittiska filmindustrins (BAFTA) pris för bästa skådespelare samt utmärkelsen Golden Globe Award för bästa skådespelare inom musik-komedi.

Samtidigt festade Jame Foxx mycket och ofta och levde livets glada dagar. Åtminstone tyckte han det själv då. Men plötsligt fick han ett telefonsamtal från Oprah Winfrey – vilket fick honom att omvärdera sin livsstil.

Blev uppringd av Oprah

– Jag har så roligt och jag fattar inte vad jag håller på att förstöra. Jag dricker... Jag gör alla jävliga saker du någonsin kan föreställa dig, säger Jamie Foxx i radioprogrammet ”The Howard Stern Show” under tisdagen.

Han berättar om påringningen från tv-stjärnan.

– Du förstör det, Jamie Foxx, minns han att Oprah inledde samtalet med.

– Allt det här omkringdrivandet och all den här skiten, det är inte vad du vill göra... Jag vill ta dig någonstans. Jag vill få dig att förstå betydelsen av vad du håller på med.

Sagt och gjort. Oprah Winfrey styrde upp en träff – i Quincy Jones hus. Men Jamie Foxx var inte den enda inbjudna gästen.

– Vi går in i huset och där är alla de här gamla skådespelarna. Svarta skådespelare från 1960- och 1970-talen. Alla ser ut som att de vill säga ”förstör inte det här”.

Bland de samlade Hollywoodikonerna fanns Sidney Poitier. Han var den förste afro-amerikanen som tog hem en Oscar i kategorin bästa manliga huvudroll för sin insats i filmen ”Liljorna på marken” från 1963.

”Mest betydelsefulla i mitt liv”

Oprah Winfrey pekade ut honom som någon hon ville att Jamie Foxx skulle träffa.

Poitier, klädd i smoking, tog till orda:

– Jag vill ge dig ansvaret... När jag såg ditt framträdande, fick det mig att växa två inches (motsvarande drygt 5 centimeter, reds. anm.), minns Foxx att legenden sa till honom.

Och orden träffade Jamie Foxx med full kraft.

– Det är hittills det mest betydelsefulla i mitt liv, det var som en möjlighet till att växa upp, förklarar han i radioprogrammet.

Jamie Foxx är den tredje afro-amerikanske skådespelaren genom tiderna som kammat hem en Oscars i kategorin ”bästa manliga skådespelare”.

ANNONS