Tora Rydelius (1337likes)

1337likes-Tora Rydelius: ”Jag ville bli känd”

Profilen om: Kritikstormarna, mötet med Danny Saucedo – och Tinderraggen

Av: 

Andreas Hansson

NÖJE

Hennes ord retar upp och skapar debatt.

Tora Rydelius bakom Instagramkontot 1337likes har blivit en maktfaktor på nätet.

– Jag vet alltid vad jag håller på med, men vissa inlägg får följder jag inte styr över, säger hon.

Som 1337likes är hon frän satiriker över det svenska samhället.

När man träffar Tora Rydelius, 23, ger hon ett artigt, samlat och eftertänksamt intryck.

– Jag är ju väldigt cynisk. Men jag är också ganska blyg och avvaktande. Jag är van vid att stå vid sidan och studera andra, jag tycker om det.

Resan mot statusen som inflytelserik Instagramprofil med 70 000 följare började för ett år sedan, med att hon köpte några hundra följare och bestämde sig för att locka till sig fler med vass humor.

– Då ville jag bli känd. Senare förstod jag att det skulle vara asjobbigt, jag vill kunna säga saker utan att det blir artiklar liksom.

Men artiklar har det blivit, hon har skapat debatt kring sexismen i Nyhetsmorgon och avslöjat Danny Saucedos tillputsade historia i ”Så mycket bättre” om hur han föll för Little Jinder.

Gjorde Danny-låt med Tinderragget

Danny ja. En stor del av hennes konto har kretsat kring honom, det var hon som upptäckte hans faiblesse för uttrycket ”kognitiv dissonans”. Men hon har strösslat inläggen med klassiska Danny-citat som nu samlats i den sommarplågedoftande låten ”Danny” som hon gjorde ihop med ett ragg från Tinder.

– Vi var väl ihop typ och gjorde den förra våren, jag var inne mycket på Danny då. Jag blev besatt av honom i ”Idol” och har hans tidiga skivor, affischer och gick på hans signeringar.

Nu har intresset svalnat. Danny själv har sagt i intervjuer att han inte vet om han ska tolka 1337likes som hån eller kärlek. Tora Rydelius vidhåller att hon är ett fan, men att det svalnat lite på sistone.

Vad är det som är intressant med Danny?

– Han är intressant på många sätt. Som han själv säger är han ett popsnöre, men han är poetisk och pratar om stora livsfrågor, det blir ju en krock med Melodifestivalpopsnöregrejen. Han är en man som pratar känslor, det är ju modernt. Det är Sigge Eklund också. Vissa saker han säger är superpoetiska, sedan är det mycket som är superplatt. Den balansen är rolig.

Blockad av Sigge

Sigge Eklund ja. Sedan 1337likes gjort ett inlägg om att poddprofilen förutom Zara Larssons konto också följde tre av artistens fankonton på Instagram tog han upp Tora – anonymt – i sin och Alex Schulmans podd och blockerade henne sedan.

Är Sigge Eklunds besatthet av Zara Larsson fin eller obehaglig? Diskutera nedan :)

Är du fortfarande blockerad?

– Jag vet inte, jag kan kolla. Jo, det är jag. Det är väl okej, jag bryr mig inte. Jag kan också göra sådär om jag är sur på någon. Sedan lägger det sig, och så blir man kanske arg igen och blockar.

Händer det att mediemännen du driver med hör av sig?

– Det har hänt, det inlägget tog jag bort. Det var en känd man som blev ledsen och nervös när jag skämtade om att han raggat på mig, vilket han absolut inte hade. Han hade tjej och det blev jobbigt för honom.

Har du ångrat något inlägg du gjort?

– Nej, jag känner själv att jag har en stark moralisk kompass. Har jag mascara i ögat?

Hon undrar eftersom fotografen just tagit några bilder medan vi pratar. Hon vill gärna att de ska bli bra, bilderna i en intervju med en branschtidning nyligen är hon inte så nöjd med. Vi återgår till ångrade inlägg.

– Jag vet alltid vad jag håller på med. Men visa inlägg får konsekvenser jag inte kan styra över, kommentarer som är alldeles för grova eller att någon blir ledsen. Jag la upp en Tinderkilles text om att han var deprimerad. Då blev han ledsen, så det tog jag bort. Jag tar bort inlägg som jag inte är nöjd med.

Storm efter terrordådet

Hon har skämtat om polisens kritiserade arbete med Kevinmordet vilket fick vissa att reagera reflexmäsigt med ”too soon” trots att det gått tjugo år sedan mordet, något Tora Rydelius strax raljerade över.

– Det känns som att folk reagerar för att man ska reagera. Inte att de blir ledsna på riktigt utan som att de vill varna mig att nåt är känsligt.

Hon skämtade om hunden som dog i terrordådet på Drottninggatan.

Chattar med en vegan

– Det blev stormigt. Först skrev folk ”hahaha”, efter några timmar skrev någon ”osmakligt” och då hakade resten på för att man ska tycka så. På nätet måste man alltid ha en åsikt och välja sida. Dådet var jättehemskt. Av allt som skrivits om det är det okej med ett inlägg som är lite skämtsamt. Men då tror folk att det representerar hela min åsikt om vad som hände.

Sms med Filip & Fredrik

När hon drev med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson svarade de med att rekrytera henne till sitt program ”Breaking news”.

Så kan man också reagera.

– Ja, folk tvingas ha självdistans. Man får liksom inte bli upprörd, då är man kränkt. Speciellt om man är man.

Hon var del i det stall som sållar fram idéer som duon sedan tar upp i tv.

Har ni kontakt i dag?

– Vi hänger inte. Det händer att vi sms:ar, i jobbsyfte.

I ”Breaking News” träffade du även Danny.

– Då hälsade vi väldigt professionellt, jag tänkte att han inte visste vem jag är. Han är så stor artist och har så mycket mer makt än vad jag har så jag kan inte tänka mig att han bryr sig. Han är 30, mogen och verkar fokusera på sitt familjeliv med Molly. Han har verkligen utvecklats.

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel

Publisert:

LÄS VIDARE

Jessica Almenäs anklagas för mobbnings-tv: ”Smaklöst”

ÄMNEN I ARTIKELN

Tora Rydelius (1337likes)

Filip & Fredrik

Sigge Eklund

Tinder

Danny Saucedo